Beste Strategische Bordspellen | Spellen zoals Risk

Trough the ages strategiespel zoals Risk

Ben je dol op Risk en ben je op zoek naar een vergelijkbaar strategiespel? Zoek niet verder! Dit is een lijst met onze favoriete strategische bordspellen zoals Risk.

Trough the ages strategiespel zoals RiskThrough the Ages: A New Story of Civilization is meer dan alleen een oorlogsspel met gebiedscontrole zoals Risk. Het is een volledige beschavingsbouwer.

Je bent een leider van een van de grote oude rijken en je bouwt elk facet van je beschaving op. Dit omvat het ontdekken van technologieën, het kiezen van leiders en het opzetten van maatschappelijke structuren. Dus dit bordspel is als Risk in die zin dat je strijdt om wereldheerschappij, maar tegelijkertijd is de manier waarop je dit doet veel omvatrijker.

En wat geweldig is aan dit spel, is hoe goed het is uitgewerkt. Met al zijn verschillende componenten had het spel gemakkelijk ongebalanceerd of overdreven complex kunnen zijn, maar dat is het niet. Daarom is dit ons favoriete bordspel voor 3 personen, en ons favoriete spel zoals Risk.

Een goede vergelijking voor pc gamers is dat dit de bordspel variant is van spellen zoals Age of Empires, Rome Total War en Civilization IV. Dus als je die pc-games leuk vond, moet je Through the Ages proberen!

Risk Legacy bordspelRisk Legacy is het bordspel dat het meest lijkt op Risk, omdat het gewoon de Legacy-versie van Risk is.

Wat is een Legacy bordspel? Dat is een spel dat over meerdere sessies wordt gespeeld en waarin je het spel tijdens elke sessie permanent verandert. Dus je breekt spelcomponenten, verandert regels permanen, enzovoort.

Zo ook in Risk Legacy. Risk Legacy speelt in alle opzichten als Risk, behalve dat er vijf verschillende facties zijn die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. En deze kenmerken kunnen elke sessie veranderen.

Verder kan na een sessie een stad worden gesticht of kunnen continentgrenzen opnieuw worden getekend. Het zijn deze veranderingen in het spel die elke sessie anders en spannend maken.

Dus als je van Risk houdt en je bent op zoek naar een bordspel zoals Risk, dan zou Risk Legacy je eerste keuze moeten zijn.

Twilight struggle strategiespelTwilight Struggle is een koude oorlogsspel voor 2 spelers. De ene speler speelt de Sovjet-Unie en de andere speelt de Verenigde Staten.

Twilight Struggle is een soortgelijk spel als Risk omdat het een oorlogsspel is met als doel wereldheerschappij. Het verschil is dat het conflict in Twilight Struggle in principe koud is. Het gaat dus niet (alleen) om militaire bewegingen, maar ook om spionage, wetenschappelijke ontdekkingen, politieke invloed en propaganda.

Dus Twilight Struggle is vergelijkbaar met Risk in zijn doel, maar genuanceerder in zijn middelen om dat doel te bereiken.

We houden van Risk, maar we houden nog meer van Twilight Struggle. En ze vullen elkaar goed aan omdat je Risk meestal liever met een groep speelt, terwijl Twilight Struggle alleen met 2 spelers kan worden gespeeld. Het is ook een van onze favoriete bordspellen voor 2 spelers.

Dus als je op zoek bent naar een spel als Risk voor 2 spelers, dan is Twilight Struggle jouw keuze!

Game of Thrones strategie bordspelGame of Thrones: Het Bordspel is het officiële bordspel van de HBO-serie Game of Thrones.

Dit bordspel lijkt op Risk omdat je gebieden probeert te beheersen om de wereld te domineren. Maar toch is dit spel aanzienlijk complexer dan Risk.

Ten eerste zijn de bewegingsmechanismen grotendeels ontleend aan Diplomacy. Dat betekent dus dat alle spelers elke ronde tegelijkertijd hun bewegingsorders gedekt neerleggen. Vervolgens worden hun orders in beurtvolgorde onthuld en afgehandeld (dit is anders dan in Diplomacy, omdat in dit spel de beurtvolgorde van belang kan zijn).

Er zijn ook sporen van politieke invloed die de speelvolgorde bepalen, wie bij gelijkspel een combat wint en hoeveel acties de speler kan gebruiken. Spelers krijgen hun positie op dit spoor via een gelijktijdige blinde veiling, waarbij elke speler blind een geldbedrag biedt, en de posities worden verdeeld op basis van hoeveel iedereen heeft geboden.

Dan zijn er ook nog familiekaarten, die spelers gebruiken tijdens gevechten. Elk gezin heeft zijn eigen unieke kaarten, soms met sterke vaardigheden. Ser Gregor Clegane biedt bijvoorbeeld 3 aanvalssterkte en kan 3 vijandelijke eenheden doden bij een overwinning (in plaats van deze troepen zich te laten terugtrekken).

En op de kaart zijn er grondstoffen die moeten worden beheersd. Je moet een bevoorradingsketens controleren om je leger op peil te houden, waarbij grotere legers grotere bevoorradingsketens nodig hebben. En je hebt land nodig waarop je belasting kunt heffen, om dat geld te krijgen dat je nodig hebt voor politieke invloed.

Verder komt er altijd een Wildling-aanval aan, waartegen de spelers samen moeten verdedigen, net als de Barbaren-aanval in een Catan uitbreiding.

Dit bordspel is dus enorm groot en complex, maar dat is ook juist wat het zo episch maakt! Dus als je toe bent aan wat next level Risk met een Game of Thrones sausje, kun je dit spel proberen.

Diplomacy strategiespelDiplomacy is een absoluut klassiek strategisch bordspel. Het kwam 2 jaar na Risk in 1959 uit en is nog steeds populair onder strategiefanaten.

Net als Risk is Diplomacy een oorlogsspel met gebiedscontrole als centrale doel. Maar, in tegenstelling tot Risk, zijn de spelers niet omste beurt aan de beurt, maar noteren ze allemaal tegelijkertijd in het geheim hun troepenbewegingen. Hierna worden ieders bevelen onthuld en opgelost.

Door de gelijktijdige en verborgen bewegingsopdrachten leent Diplomacy zich nog beter voor geheime plannen en verraad dan Risk. Je kunt in Diplomacy dan ook – afhankelijk van de huisregels – de tafel verlaten om je volgende zetten met je bondgenoten te coördineren zonder dat je vijanden hier van af weten (of alleen doen alsof je dit doet terwijl je je verraad plant).

Dit is echt een klassiek strategiespel dat bijna net zo beroemd is als Risk. Dus als je van Risk houdt en nog nooit Diplomacy hebt gespeeld, moet je het absoluut uitproberen!

Bonus: Risk Thema Spellen

Omdat Risk het meest populaire strategische bordspel is, willen we er ook nog op wijzen dat er veel Risk versies bestaan. Deze spellen zijn dus grotendeels hetzelfde als Risk, maar meestal verschilt het thema.

Voorbeelden van Risk thema edities zijn:

Dus als je een spel zoals Risk wilt en je houdt van een van deze thema’s, kun je een Risk thema editie kopen.

Het Beste Strategische Bordspel Zoals Risk?

We hopen dat onze ranking van strategiespellen zoals Risk je heeft geholpen een geschikt bordspel voor jou te vinden.

Hebben we nog een van jouw favoriete strategische bordspellen gemist? Laat het ons weten! Dan verwerken we jouw bordspel in een aankomende update van dee post.