Waarom One Night beter is dan Weerwolven (One Night review)

Waarschijnlijk heb je ooit wel eens Weerwolven van Wakkerdam gespeeld. Een klassiek social deduction spel. Een spel dat best leuk kan zijn, ware het niet dat je altijd in de eerste paar nachten werd vermoord en als je niet een saaie Burger was. Voor alle mensen die áltijd tijdens de eerste nacht werden vermoord, of steeds maar weer een Burgerkaart hadden, is er nu een uitkomst: 1Nacht Weerwolven en Waaghalzen.

Speluitleg

1Nacht is qua structuur vrij eenvoudig. Elke speler krijgt een karakterkaart die hij stiekem bekijkt en dicht voor zich neerlegt. In het midden van het spel liggen ook nog eens drie dichte kaarten, die niemand heeft bekeken. Dan wordt het nacht en sluiten alle spelers de ogen. Om de beurt worden in specifieke volgorde de verschillende karakters opgeroepen en moeten zij hun karaktereigenschap gebruiken. Na de nacht wordt het dag. De spelers krijgen nu de tijd om met elkaar te overleggen wie ze verdenken als Weerwolf. Na een vooraf bepaalde tijd is er een stemming waarbij iedereen moet stemmen op de speler die zij willen vermoorden. De speler met de meeste stemmen wordt vermoord. Heeft deze speler een karakter uit het Burgerteam voor zich liggen, dan wint het team Weerwolf. Is het een Weerwolf, dan wint het team Burger. En is het de Looijer, dan wint de Looijer.

Net als in Weerwolven strijden in 1Nacht Burgers en Weerwolven tegen elkaar. Maar in 1Nacht is er slechts één nacht. Geen spellen die eindeloos voortduren dus, maar spellen die slechts een kwartier hoeven te duren.

Maar er is meer. Elke speler heeft een karakter met karaktereigenschappen, die hij moet uitvoeren in de nacht. Het probleem dat je als Burger de eerste paar dagen niets weet en niets nuttigs hebt toe te voegen, is hiermee opgelost. Bijna elk karakter voegt namelijk een stukje informatie toe aan de grote puzzel van wie de Weerwolven zijn. Dat maakt ook dat eigenlijk alle spelers aan het woord (zouden moeten) komen. Doordat er meer informatie in het spel is, kunnen de leugens van de weerwolven misschien ontmaskerd worden.

Een ander twist van het spel is de introductie van karakters die karakterkaarten omwisselen tijdens de nacht. Het kan zijn dat je aan het begin van de nacht een Weerwolf was, maar door de Dief of de Onruststoker bent verwisseld en nu team Burger bent. Je mag echter niet meer naar je karakterkaart kijken, dus je bent aan het eind van de nacht bijna nooit 100% zeker van je identiteit. Dit zorgt ervoor dat je extra moet opletten op wat andere spelers zeggen over hun én over jouw identiteit. Stel Piet was aan het begin van het spel de Ziener en zag in zijn rol als Ziener dat Maria een Weerwolf was. Nu claimt Klaas echter dat hij de Onruststoker is en Piet en Maria heeft verwisseld. Piet moet deze claim heel serieus nemen; als het waar is, is hij namelijk gewisseld van team en wil hij nu dat team Weerwolf wint en niet team Burger. Door de mogelijkheid van dit soort situaties, is er veel meer betekenisvolle interactie in het spel.

Review

Als je houdt van social deduction spellen, is 1Nacht een absolute must-have! Het is heel leuk dat alle spelers stukjes informatie hebben. Door strategisch om te gaan met deze informatie, of desinformatie de wereld in te helpen (en lees hier waarom dat heel slim kan zijn), kan je heel veel informatie ontfutselen uit de andere spelers. En juist dat vele discussiëren en proberen een consistent verhaal te maken van alle beschikbare informatie is wat een social deduction spel leuk maakt.

De introductie van de verschillende karakters is wat het spel een groot succes maakt, omdat de spelers nu allemaal iets kunnen toevoegen aan het spel. De Looijer is een heel interessant karakter. Want gedraagt er iemand zich verdacht, dan kan het ook zomaar zijn dat het de Looijer is, die je juist niet wilt vermoorden. Dit zorgt ervoor dat je als speler meer risico kunt nemen.

Al met al is 1Nacht nu al een klassieker die, wat ons betreft, de plek inneemt van Weerwolven van Wakkerdam. Een erg leuk gezelschapsspel dat je met veel plezier avonden achtereen kan spelen.

Extra speltips

Hoewel de Dubbelganger een spectaculaire kaart is, maakt hij het spel verschrikkelijk complex. Daardoor kan het spel wel erg lang gaan duren en heel verwarrend worden. Wij spelen zelf meestal hierom zonder Dubbelganger.

De Looijer is de moeilijkste kaart van het spel. Je hebt namelijk maar één kans om te winnen: namelijk als je dood gestemd wordt. Je wilt jezelf dus verdacht maken, zonder dat het te veel opvalt, want dan snapt iedereen dat jij de Looijer bent en stemmen ze juist niet op jou. Om de Looijer iets te helpen, mag in onze spellen de Looijer tijdens de nacht een kaart uit het midden bekijken. Zo heeft ook de Looijer wat informatie waar hij een verhaal omheen kan bedenken.