Machiavelli: Strategie met twee spelers

Machiavelli is een van onze favoriete strategiespellen. Vroeger speelden we het alleen met groepen van tenminste vier spelers maar de laatste tijd spelen we het vaak met zijn tweeën. Op deze manier is het eigenlijk een ander spelletje, want sommige normaliter zwakke karakters zijn sterk en andersom. In dit artikel vertellen we hoe de Condottiere, de Moordenaar en de Prediker veranderen wanneer je Machiavelli met slechts twee spelers speelt.

Condottiere

De Condottiere heeft een enorm sterk effect: je mag een gebouw van een tegenstander vernietigen, voor één goud minder dan het gekost heeft om dit gebouw te bouwen. Dit is enorm sterk, want je tegenstander heeft een gebouwkaart, een bouwactie en een bepaalde hoeveelheid geld geïnvesteerd bij het opzetten van dat gebouw, en dit is hij allemaal kwijt wanneer jij zijn gebouw vernietigt.

In potjes met meerdere spelers heerst rond de Condottiere een tragedy of the commons probleem: iedereen wil dat iemand de Condottiere kiest om een gebouw te vernietigen van de speler die voor staat, met name als diegene bijna gaat winnen. Máár, niemand wil opdraaien voor de kosten van de Condottiere. Vaak wacht iedereen af, in de hoop dat een andere speler de Condottiere kiest om een gebouw te vernietigen van de speler die voor staat. Hierdoor gebeurt het vaak dat de Condottiere niet gebruikt wordt, of slechts om goedkope gebouwen te vernietigen.

Wanneer je Machiavelli met twee spelers speelt, heerst er geen tragedy of the commons. Je kunt niet wachten totdat iemand anders de Condottiere kiest; als je wilt dat een gebouw gesloopt wordt, moet je dit zelf doen. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat een derde speler er met de winst vandoor gaat wanneer jij een gebouw sloopt, want je hebt maar een tegenstander.

Als je in een potje met twee spelers de Condottiere op je tegenstander gebruikt, maak je netto één goud winst ten opzichte van je tegenstander en neem je hem ook nog eens een gebouwkaart en een bouwactie af. Aangezien een gebouwkaart ongeveer twee goud waard is, is dit vergelijkbaar met drie goud van je tegenstander vernietigen. Als er een kaart was waarmee je drie kaart van je tegenstander kon vernietigen, zou je die ook best vaak kiezen toch?

Moordenaar

Minder leuk aan Machiavelli met twee spelers is dat de eerste speler zich vaak genoodzaakt voelt om de moordenaar te kiezen. Als er een zwak karakter in het midden ligt en de eerste speler kiest een sterk karakter, is het gemakkelijk voor de tweede speler om te raden welk karakter de eerste speler heeft gekozen. Om zich te beschermen tegen de moordenaar moet de eerste speler in deze situatie daarom ofwel een zwakke kaart kiezen, zodat het niet duidelijk is welk karakter hij is, ofwel zelf de moordenaar kiezen. Dit laatste is wat vaak gebeurt en dit haalt wel enige variatie uit het spel.

Hetzelfde probleem heb je tot op zekere hoogte ook wanneer je Machiavelli met meerdere spelers speelt. Want ook dan neemt de eerste speler een risico wanneer hij een sterk karakter kiest terwijl er een zwak karakter in het midden ligt, want de tweede speler kan dan makkelijk raden wie hij is. Maar, net als bij de Condottiere speelt bij de Moordenaar het probleem tragedy of the commons: de tweede speler wil wel dat de eerste speler vermoord wordt, maar versplit zelf liever niet zijn beurt aan het kiezen van de moordenaar. De tweede speler kiest zelf liever een karakter met een sterk voordelig effect, zoals de koopman of de bouwmeester, en hoopt dan dat iemand anders de eerste speler vermoordt. En omdat het voor de derde speler al minder zeker is welk karakter de eerste speler heeft gekozen, komt de eerste speler in een potje met veel spelers vaker weg met het kiezen van een sterk karakter.

Prediker

De prediker is doorgaans de minst goede kaart in een spel met meerdere spelers. Dit komt omdat je de bonus van resistentie tegen de Condottiere eigenlijk alleen nodig hebt als je ver voor staat of wanneer je veel goedkope gebouwen hebt. 

Maar zoals we hierboven hebben uitgelegd, is de Condottiere een stuk beter in spellen met twee spelers. En dit maakt de Prediker natuurlijk ook sterker. Want als je Machiavelli met zijn tweeën speelt, wordt de Condottiere waarschijnlijk vaak gekozen en ook vaak gebruikt, waardoor de bonus van resistentie tegen de Condottiere veel waker waardevol wordt. De blauwe gebouwen worden dus ook meer waard worden wanneer je Machiavelli met twee spelers speelt. omdat je vaker de Prediker zult kiezen.

Fan van Machiavelli?

Wij zijn dus best wel fan van Machiavelli. Maar soms willen we ook andere leuke spellen voor 2 spelers doen. Zoek je nog inspiratie? Lees dan ons artikel over de beste spellen voor 2 personen.