Machiavelli: Is het slim om de koning te vermoorden?

Iedere situatie in Machiavelli is natuurlijk anders, dus of het slim is om de koning te vermoorden hangt ook af van de situatie. Hieronder beantwoorden we de vraag of het over het algemeen slim is om de koning te vermoorden in Machiavelli.

Veel beginnende Machiavelli-spelers vermoorden de koning wanneer zij de moordenaar zijn. Hier zijn op zich ook goede redenen voor. De belangrijkste reden is dat de koning een goede kaart is en daarom meestal wel door een andere speler is gekozen, dus als je de koning vermoordt heb je een grote kans dat je in ieder geval iemand vermoordt.

Wat beginnende spelers echter over het hoofd zien is dat de koning de minst waardevolle beurt heeft van alle karakters. De koning mag namelijk net als alle andere karakters tijdens zijn beurt twee goud pakken of twee bouwkaarten bekijken en er hier een van pakken, maar andere karakters behalve de prediker mogen hierbij nog iets extra. De koopman krijgt een extra goud, de bouwmeester 2 extra bouwkaarten, de condottiere mag een gebouw vernietigen, die dief mag van iemand stelen en de magiër mag met iemand van kaarten ruilen. De beurten van de koning en de prediker zijn dus het minste waard en eigenlijk is het daarom zonde om je moord aan deze karakters te verspillen.

Wat moet je dan doen?

Wie moet je dan wel vermoorden? Een van de twee karakters die waarde toevoegt aan het spel: de koopman of de bouwmeester. Je wilt liever niet de dief of de magiër vermoorden want deze karakters creëren wel waarde voor zichzelf maar ze doen dit door van een van jouw tegenstanders te stelen, dus netto verlies jij er niets op ten opzichte van je tegenstanders. De condottiere moet je al helemaal niet vermoorden want die betaalt geld om iemand anders zijn gebouw te vernietigen, dus de condottiere vernietigt waarde van twee van jouw tegenspelers.

Een laatste overweging die je kunt maken om tóch de koning te vermoorden is dat de koning in de volgende ronde waarschijnlijk wel een waardevolle beurt gaat hebben, omdat hij dan als eerste mag kiezen. Je kunt hem dus nu alvast proberen te straffen om te compenseren voor zijn goede volgende beurt.

Meer strategie of meer spellen?

We hopen dat je onze strategie artikelen leuk en interessant vindt. Wil je dat we meer strategie artikelen maken over jouw lievelingsspel, laat het ons weten helemaal onderaan de pagina.