Is 7 Wonders Duel eerlijk?

7 Wonders Duel is een van mijn favoriete strategiespellen, maar helaas is Duel niet helemaal eerlijk. De speler die begint heeft namelijk het voordeel dat hij in zowel het eerste tijdperk als in het derde tijdperk mag beginnen. Speler 2 die mag alleen in het tweede tijdperk beginnen. (Dit alles geldt niet als meer als er iets verandert in de militaire ladder natuurlijk.)

Dit is niet alleen maar oneerlijk omdat speler 2 minder vaak mag beginnen; het tweede tijdperk is ook nog eens een minder goed tijdperk om in te beginnen dan het eerste tijdperk. Want als je in het tweede tijdperk als eerste een kaart pakt leg je altijd een nieuwe kaart open, en dit is in het eerste tijdperk niet zo.

Gelukkig is het makkelijk om een nieuwe spelregel te introduceren die Duel weer eerlijk maakt. Deze regel is dat de speler die begint met vijf goudstukken start in plaats van met zeven. Vijf is een goed getal, onder andere omdat het te weinig is om twee van voorraadkaarten te kopen die drie kosten. We hebben ook geprobeerd om de beginnende speler met vier goudstukken te laten beginnen, maar volgens ons levert dit een te groot nadeel op.