Diplomacy is een van de coolste bordspellen die er bestaan, maar zonder een goede voorbereiding loop je groot risico op een tegenvallend potje. Daarom geven we je hier vijf belangrijke stappen in de voorbereiding op het spel.
1. Zorg voor iemand die de tijd bijhoudt.
Je kent het wel: vol goede moed spreek je af dat de rondes écht maar 30 minuten mogen duren. Je zet een stopwatch en na drie rondes houdt niemand zich meer aan de tijd. Dit zorgt ervoor dat Diplomacy altijd oneindig lang duurt. Probeer daarom iemand te regelen die niet meespeelt, maar in ruil voor eten en gezelligheid de tijd voor jullie bijhoudt. Met een scheidsrechter die geen belangen heeft in het spel, help je jezelf sneller te spelen en heb je meer kans dat je het spel deze keer in één zit afmaakt.
2. Zorg dat iedereen de spelregels kent.
Dit lijkt een dooddoener; hoe kan je nou een spel spelen zonder dat de spelers weten hoe het spel gaat? Toch is het geen overbodige moeite om van tevoren de spelregels nog eens door te nemen. Hoewel je met Diplomacy niet zo gek veel verschillende acties kan doen met je stukken, kunnen er door interactie met andere stukken enorm complexe situaties ontstaan. Niets is vervelender dan een beurt verpesten, omdat je was vergeten of je nou wel of niet mag retreaten naar een land waar een stand-off was. Een goede uitleg vind je hier (video: https://www.youtube.com/watch?v=RC_RAQkM7Ek).
3. Spreek van tevoren duidelijke regels af
Natuurlijk houdt iedereen zich aan de spelregels, maar er zullen ongetwijfeld situaties zich voor gaan doen waar bijvoorbeeld iemand te laat is met het inleveren van zijn instructies. Spreek van tevoren met elkaar af wat je in dit soort situaties zal doen. Mag iedereen een keer te laat zijn of zijn jullie streng? Wat doe je met instructies die niet helemaal duidelijk zijn? Van tevoren bespreken wat je in dit soort situaties doet, zal iedereen alerter maken en zorgt dat je niet halverwege het spel voor verassingen komt te staan.
4. Lees je in in een goede strategie
Diplomacy is een strategiespel pur sang. Het is dan ook het leukste om niet willekeurig zetten te doen, maar echt strategieën uit te denken. Als je van tevoren al een aantal bestaande strategieën hebt bedacht, is het gemakkelijker je medespelers te overtuigen dat ze mee moeten doen met jouw plan en speel je overwegend beter. Op het internet zijn er ontzettend veel strategy guides te vinden die je kunnen helpen, zoals The Game of Diplomacy van Richard Sharp of deze afspeellijst van HistoryGamerDotCom.
5. Kies je medespelers met zorg
Voor elk spel geldt dat je medespelers het spelplezier kunnen maken of breken. Maar voor Diplomacy, dat bestaat uit praten, bondjes sluiten en verraden, des te meer. Spelers die na een uur op de zenuwen werken op alle andere spelers, zijn waarschijnlijk niet zo geschikt voor een spel als Diplomacy, dat zeker een paar uur duurt. Ook spelers die erg snel zijn afgeleid of te makkelijk onder druk meedoen met degene met de grootste mond zijn waarschijnlijk niet de leukste medespelers. De ideale Diplomacy speler kan zich lang concentreren, houdt van discussiëren, maar praat niet te hard en is niet te bang voor sociale repercussies.