Hoe houd je One Night Werewolves leuk?

Als je wilt winnen met 1Night is het belangrijk dat je geloofwaardig overkomt; en daarom moet je vaker gaan liegen.

Veel spelers spreken de waarheid om geloofwaardig over te komen. Begrijpelijk, maar deze strategie is gebrekkig. Je kunt namelijk alleen maar de waarheid spreken als je een ‘goede rol’ hebt, oftewel bij de burgers hoort. Want als je een weerwolf bent en hierover de waarheid spreekt dan red je het waarschijnlijk niet.

Daarom kiezen veel spelers ervoor om alleen te liegen als ze níet team burger zijn. Deze strategie is echter ook gebrekkig. Leugens komen namelijk heel vaak uit. Misschien omdat de ziener iets gezien heeft, de dief iets gestolen of omdat de vrijmetselaars van elkaar weten wie ze zijn; leugens komen meestal aan het licht. En als jij het type speler bent dat alleen liegt als je een slechte rol bent, dan is het heel makkelijk voor de burgers om je te ontmaskeren. Ze hoeven je alleen maar op een leugen te betrappen en dan weten ze zeker dat je een slechte rol hebt; anders had je immers niet gelogen.

Daarom is de enige optie om altijd te liegen, ook als je gewoon team burger bent. Maar dit betekent niet dat je ineens moet gaan roepen dat je de heks of een weerwolf bent terwijl je een burger bent. Je moet subtiele leugens maken; je zegt bijvoorbeeld eerlijk dat je de ziener bent, maar liegt over wie je bekeken hebt. Of je zegt dat je iemand gestolen hebt terwijl je diegene eigenlijk gezien hebt. De kunst is om je geloofwaardigheid te behouden door genoeg waarheid te spreken, terwijl je de feiten toch net iets verdraait.

Als spelers eenmaal van je gewend zijn dat jij vaak dingen net niet helemaal eerlijk zegt, kun je er ook makkelijker onderuit komen als je een keer een weerwolf bent en op een leugen betrapt wordt. Dan kun je zeggen: ‘Oke oke, ik loog dat ik de ziener was en jou gezien had. Ik was eigenlijk de dief en ik had jou gestolen.’ Omdat je altijd dit soort leugentjes maakt, kunnen de burgers je hierom nog niet vermoorden. Door af en toe te liegen in een goede rol biedt je jezelf de kans om ook af en toe te mogen liegen in een slechte rol.