Drie nieuwe spelregels die Asante een stuk leuker maken

Tijdens het spelen van Asante merkten wij dat er nog ruimte was voor verbetering. Wat ons betreft speelt geluk een beetje een te grote rol in Asante. Daarom hebben we drie + 1 nieuwe spelregels bedacht Asante een strategischer én leuker spel maken.

De tweede speler begint met een extra kaart

In bijna elk spel, en ook in Asante, heeft de eerste speler een voordeel. Als eerste speler kan je je stempel drukken op het verdere verloop van het spel, voordat de tweede speler nog maar iets heeft kunnen doen. Heel duidelijk is dit als je direct een Gorilla kan spelen, dan is het kaartverschil direct drie kaarten, wat erg veel is. Maar ook kan je gemakkelijk Kolonist of Houtsnijder goed spelen, omdat je tegenstander nog geen goederen heeft kunnen kopen.

Om dit voordeel voor de eerste speler iets te verlichten, begint de tweede speler met 6 kaarten in plaats van 5. Een kaart extra zorgt ervoor dat de eerste speler bijvoorbeeld niet zomaar de combinatie Gorilla – Kolonist kan spelen.

Maximaal 10 kaarten in je hand

Een heel goede, zo niet de beste, strategie in Asante is kaarten verzamelen. Met veel kaarten in je hand, kan je weloverwogen kaarten spelen en enorm goede beurten bewerkstelligen. Hier zit een groot nadeel aan: hoewel het prima kan zijn om minutenlang na te denken over je spelbeurt, tien minuten wachten op de beurt van je tegenstander is ontzettend saai. Ook loop je veel tegen de situatie aan dat je maar gaat zitten kaarten trekken, totdat je die ene goede combinatie van kaarten hebt, want niet een heel interessante manier van spelen is. Daarom stellen we voor dat je maximaal 10 kaarten tegelijkertijd in je hand mag hebben.

De regel gaat als volgt: op het moment dat je 10 kaarten in je hand hebt, mag je geen nieuwe kaarten meer trekken. Heb je recht op een nieuwe kaart, bijvoorbeeld omdat je tegenstander een voorwerp neerlegt, dan wordt de kaart direct op de aflegstapel gelegd in plaats van dat je hem op je hand neemt. Heb je 10 kaarten en speel je een Hoornblazer, dan krijg je maar één kaart (op het moment dat je een kaart speelt, zit deze niet meer in je hand), de andere kaart wordt direct op de aflegstapel gelegd.

Een maximum aantal kaarten heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het er uiteraard voor dat je beurten minder lang zijn, want minder kaarten betekent minder mogelijkheden. Ook maakt het alle overpowerde kaarten, zoals Kolonist, Houtsnijder, Hoornblazer, Juwelenkistje en Meerkatten, minder overpowered. De goede, maar saaie strategie van kaarten verzamelen wordt minder goed; je kan immers niet meer zo veel kaarten verzamelen.

Sinds wij spelen met een maximum van 10 kaarten, is Asante stukken leuker en spelen we ook een stuk beter. We gebruiken nu veel meer verschillende kaarten, wat voor een veel interessanter spel zorgt. Als je één van deze regels gaat toepassen, raden we 100% aan om deze regel te gebruiken.

Speel met Mulligan

Een techniek die in veel kaartspellen wordt toegepast is de eerste hand spelen met een zogenaamde Mulligan. Dit houdt in dat je (een deel van) de kaarten die je trekt in je eerste hand mag afleggen en evenveel nieuwe kaarten mag trekken. Op deze manier heb je meer invloed op de kaarten in je openingshand. Zo heb je minder kans op pech.

De Mullian gaat als volgt: beide spelers trekken hun eerste handkaarten. Volgens de officiële spelregels krijgen ze allebei 5 kaarten, als je onze nieuwe spelregels allemaal volgt, krijgt de eerste speler 5 kaarten en de tweede 6. De spelers bekijken hun kaarten kritisch en kiezen onder tafel welke kaarten ze willen houden en welke ze willen omruilen. Ze doen dit onder tafel, zodat ze niet beïnvloed worden door de keus van hun tegenstander. Zie je bijvoorbeeld dat je tegenstander al zijn kaarten of juist geen van zijn kaarten wilt ruilen, dan pas je misschien jouw strategie daarop aan. Als beide spelers hun keuze hebben gemaakt, leggen ze beiden de kaarten die ze niet willen op de aflegstapel en trekken ze hiervoor in de plaats nieuwe kaarten van de trekstapel, totdat ze weer 5 (of 6) kaarten in hun hand hebben. Nu begint het spel echt en begint de eerste speler met zijn beurt.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je in je beginhand een Kluizenaar, een Matres, en 3 andere kaarten krijgt. De Kluizenaar kan je in je eerste beurt tot 4 goud opleveren, maar dat kost je veel acties en levert je geen extra kaarten of goederen op. Het is dus meer een kaart die je aan het eind van het spel wilt spelen en niet zo goed in je beginhand. Ook de Matres is een slechte kaart in je eerste beurt: je hebt immers nog geen voorwerpen liggen, dus de Matres is niks waard. Omdat je speelt met Mulligan mag je voordat het spel begint de Kluizenaar en de Matres afleggen en 2 kaarten van de trekstapel trekken in plaats van deze kaarten. Zo heb je kans op betere kaarten voor het begin van het spel.

Let op: als je vindt dat je een goede hand hebt, of wanneer je je tegenstander nerveus wilt maken, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om 0 kaarten af te leggen.

Bonus: Speel met open aflegstapel

Wat in de spelregels van Asante niet helemaal duidelijk is, is of de aflegstapel open of gesloten is. Omdat wij houden van meer strategie, spelen wij altijd met open aflegstapel. Dat houdt in dat de kaarten met de voorkant naar boven worden afgelegd. Op deze manier zie je welke kaarten worden afgelegd door je tegenstander en kan je hier rekening mee houden.

In Asante zitten veel kaarten die situationeel heel goed zijn, bijvoorbeeld de Afrikaanse buffel. De Afrikaanse buffel is heel goed, als je tegenstander een goed voorwerp voor zich heeft liggen. De Afrikaanse buffel kost jou namelijk slechts een actie en laat je een voorwerp naar keuze van je tegenstander gebruiken én daarna afleggen. Dit is met name goed tegen een Juwelenkistje; deze kost namelijk veel acties en laat je kaarten trekken, wat overwegend erg goed is. Stel je hebt een Juwelenkistje in je hand en overweegt deze te spelen. Dan moet je dus rekening houden met dat je tegenstander misschien wel een Afrikaanse buffel in zijn hand heeft, of binnenkort van de trekstapel trekt. Wanneer je speelt met een open aflegstapel, kun je beter inschatten wat de kans hierop is. Zijn er al twee Afrikaanse buffels langsgekomen in de aflegstapel, dan kun je met een gerust hart je Juwelenkistje spelen. Is de trekstapel al bijna op en heb je nog geen Afrikaanse buffel gezien, dan is de kans groot dat je tegenstander een Afrikaanse buffel in zijn hand heeft, en moet je misschien wachten met het spelen van je Juwelenkistje.