Dominion ‘Ultimate’: Wat zijn de sterkste kaarten in Welvaart?

Om erachter te komen wat de sterkste kaarten zijn in Dominion, hebben wij een experiment bedacht: Dominion Ultimate. Normaal gesproken speel je Dominion met tien koninkrijkkaarten, maar in Dominion Ultimate speel je met álle kaarten van een set. Aangezien in Dominion Ultimate alle kaarten met elkaar concurreren, zouden de kaarten die in deze spelmodus het sterkst zijn simpelweg de sterkste kaarten van de set moeten zijn.

Wij hebben de Dominion Ultimate spelmodus nu een aantal keer uitgeprobeerd op de Dominion Welvaart uitbreiding. Het aantal mogelijkheden in de Ultimate spelmodus is nogal overweldigend en we durven daarom nog niet met zekerheid te beweren dat we de sterkste strategie al gevonden hebben. Maar de kaartencombinatie die tot nu toe met kop en schouders boven de anderen uitsteekt is Koningshof + Charlatan.

Koningshof + Charlatan is enorm sterk omdat je tegenstander in één klap drie vloeken en drie koper in zijn dek krijgt. Zes slechte kaarten verpesten je tegenstander zijn deck zo erg, dat hier al bijna niet van terug te komen is. Maar belangrijker nog is dat je tegenstander na één keer Koningshof + Charlatan zo’n grote vertraging oploopt dat jij hierna alle tijd hebt om hem nog vaker met Koningshof en Charlatan aan te vallen.

Dat we nu misschien de sterkste kaartencombinatie gevonden hebben, wil trouwens nog niet zeggen dat we al uitgespeeld zijn. Want hoewel we allebei proberen om Koningshof + Charlatan te spelen, zijn we er nog niet over uit wat de snelste manier is om dit te doen.

Steengroeve is veelbelovend om Koningshof en Charlatan snel aan te schaffen, omdat Steengroeve zowel Koningshof als Charlatan goedkoper maakt. Maar nadat we Koningshof en Charlatan hebben gekocht, moeten we ze ook nog een keer tegelijkertijd in onze hand hebben zodat we ze kunnen spelen. De snelste tacktiek die wij hiervoor gevonden hebben, is om met Aanmunten en Vervalsen te zorgen dat we zo weinig mogelijk kaarten in ons deck hebben die geen Koningshof of Charlatan zijn. Maar we weten zeker dat hier nog ruimte voor verbetering in zit.

Het Dominion Ultimate experiment laat dus zien dat Koningshof en Charlatan tot de sterkste kaarten in Dominion Welvaart behoren. We gaan hetzelfde experiment ook gebruiken om te onderzoeker wat de sterkste kaarten uit de andere Dominion uitbreidingen zijn.

We raden iedereen sterk aan om dit experiment te herhalen. We horen graag wat volgens jullie de sterkste strategieën zijn in Dominion Ultimate!