De grootste flaw van Secret Hitler

In de categorie Social Deduction spellen verdient Secret Hitler zeker een prominente plek. Toch is heeft het spel een groot gebrek waardoor het niet altijd voor iedereen leuk is om te spelen.

Als je een liberaal bent in Secret Hitler heb je erg weinig informatie. De enige informatie die je gedurende het spel krijg is de wetten die worden aangenomen, wie er president en kanselier waren en wat zij zeggen over hun beslissingsproces. Omdat er meer kans is op een fascistische wet dan op een liberale wet, kan je als liberaal niet te veel risico nemen. Op het moment dat een speler een fascistische wet aan heeft genomen, wil je hem in principe niet meer in de regering laten komen.

Om je zin te krijgen in Secret Hitler moet je een meerderheid van de spelers met je mee laten stemmen. De regering kan namelijk pas worden aangenomen als de meerderheid van de spelers voor de regering stemt. Dit is een erg krachtig middel en zorgt ervoor dat de fascisten niet direct de macht kunnen grijpen. Hier schuilt echter ook een probleem in. Omdat je precies een meerderheid nodig hebt, kun je het je veroorloven om niet alle spelers mee te nemen in het beslissingsproces. Die ene speler die een keer een fascistische wet heeft aangenomen neem je gewoon niet meer mee in de discussie, omdat je hem niet vertrouwd en toch al een meerderheid hebt van mensen die met je mee stemmen.

Wat er als gevolg van onzekerheid en risico vaak gebeurt in Secret Hitler is dat er spelers buitenspel worden gezet en niet meer meedoen in de discussie of in de regering. Er is een regel die dit probleem probeert te voorkomen, namelijk dat de kanselier niet mag worden gekozen uit de laatstgekozen regering. Deze regel werkt goed met weinig spelers, maar hoe meer spelers er meedoen, hoe makkelijk je drie of vier spelers kan laten rouleren als kanselier. In sommige potjes is het zelfs zo dat een aantal spelers nooit de kans krijgt om in een regering te komen, omdat de andere spelers een team hebben gevormd met spelers die ze vertrouwen. De beste manier om met dit probleem om te gaan is te zorgen dat je met maximaal zeven personen speelt; genoeg om het spel leuk te maken, maar net te weinig om snel mensen buiten te sluiten.