De Beste Spellen Voor Groepen en Feestjes

Spelletjes doen is een fantastische groepsactiviteit. Maar dan moet je wel het juiste spel hebben. Essentieel aan een goed spel voor grotere groepen is dan ook sociale interactie. Over het algemeen is het leuk als spelers de hele tijd meedoen. De meeste party-games (gezelschapsspellen) hebben geen aparte beurten per speler, of als ze dat wel hebben, dan zijn de beurten vrij kort en nog steeds leuk voor de andere spelers.

Gezelschapsspellen hebben meestal geen vast aantal spelers, maar zijn geschikt voor een grotere groep mensen (4+ personen). Een goed gezelschapsspel lijkt op de geest van een feest: nieuwe spelers kunnen er gemakkelijk aan meedoen, duurt niet te lang, is niet overdreven ingewikkeld en brengt veel leuke sociale interactie met zich mee.

Wij houden erg van partygames. Omdat ze lekker eenvoudig zijn en enigszins vrijblijvend, is het doen van een leuke partygame een hele goede manier om je tijd door te brengen. Hier is onze lijst met de zes beste spellen voor grote groepen.

Codenames Pictures XXL is het beste gezelschapsspel om met grote groepen te spelen. Het is ook onze favoriete Codenames-versie.

Codenames Pictures werkt net als Codenames in die zin dat één speler aanwijzingen geeft om zijn teamgenoten de juiste kaarten te laten raden. Maar het verschil is dat de kaarten afbeeldingen bevatten in plaats van woorden. Dit is eigenlijk een enorme verbetering, want een foto zegt meer dan duizend woorden, en roept dus veel meer associaties op. En voor een associatiespel als Codenames geldt: hoe meer associaties, hoe beter.

Verder zijn plaatjes beter voor een gezelschapsspel, omdat er misschien jonge kinderen op het feest zijn die nog niet alle woorden kennen, of oude mensen die het moeilijk vinden om ze te lezen. En voor de oude mensen, en grote groepen in het algemeen, is het leuk om deze XXL-versie van Codenames Pictures te krijgen, die veel grotere kaarten heeft.

Tot slot, wat dit zo’n geweldig gezelschapsspel maakt, is dat mensen gewoon een paar minuten kunnen meedoen als gokkers en dan weer kunnen vertrekken om te helpen met het klaarzetten van hapjes of wat dan ook. Dus iedereen in het gezelschap kan precies zo lang meedoen als ze willen.

Dus Codenames Pictures XXL heeft alles wat je maar kunt wensen van een gezelschapsspel: het is kort, leuk, heel toegankelijk, gemakkelijk en geschikt voor een brede doelgroep. Daarom is het ons favoriete gezelschapsspel!

Exploding Kittens is het eenvoudigste gezelschapsspel in deze lijst. Het is eigenlijk een eenvoudig kaartspelletje, maar door het thema en de vormgeving ziet het er leuk uit en zorgt het gegarandeerd voor hilariteit.

Dit is een geweldig gezelschapsspel, vooral voor zaken als kerstfeestjes, waar veel kinderen en gezinnen komen opdagen. Ze kunnen samen spelen, of ook met volwassenen, omdat het spel zo eenvoudig is.

Ook al is Exploding Kittens simpel, het is nog steeds een chill en leuk gezelschapsspel. Het is een gedeelde activiteit en soms raken mensen een beetje in paniek als ze een exploderende kitten krijgen, wat stiekem heel erg grappig is. Dit is dus een goed spel om op te pikken als je op zoek bent naar iets lichts.

Secret Hitler is een prima social deduction spel, maar het thema maakt het een hilarisch gezelschapsspel. De fascisten proberen de politieke macht te grijpen. Het is aan de liberalen om ze tegen te houden. Als je je vrienden wilt maken voor nazi, fascist of Hitler, dan is dit het spel voor jou.

We houden van sociale deductie-spellen, en Secret Hitler is een van de gemakkelijkere spellen om mee te doen. Het is vrij gemakkelijk te leren en daarmee ook erg leuk voor nieuwe spelers.

Het spel functioneert het beste met 8 spelers of minder. Anders dan bij andere spellen in deze lijst, moeten spelers echt meedoen en gefocust zijn op het spel. Hierdoor is het een goed spel om met een kleine(re) groep te spelen.

Het spel is alleen verkrijgbaar in het Engels, maar gelukkig zit er – behalve de spelregels – geen tekst in het spel zelf. Dus hier heb je nauwelijks last van.

30 Seconds is het beste trivia-gezelschapsspel. Het is een ultieme klassieker die we, ondanks het al honderd keer te hebben gespeeld, nog steeds leuk vinden.

Wat dit spel natuurlijk geweldig maakt voor feestjes, is dat het naast een trivia-spel ook een woordassociatiespel is. Je moet je teamgenoten aanwijzingen geven zonder je woord specifiek te noemen.

We spelen dit spel graag op feestjes omdat je leert wat voor interesses de andere mensen hebben. Als je aanwijzingen geeft, zul je snel beseffen dat iemand niets van sport af weet, maar diep in films zit. Dit helpt je dus om na het spel met nieuwe mensen te praten.

30 Seconds blinkt uit in zijn eenvoud en zijn vermogen om te helpen nieuwe vrienden te maken. Daarnaast is het ontzettend makkelijk op te zetten en geschikt voor bijna iedereen. Daarom is het nog steeds een geweldig gezelschapsspel.

Escape rooms zijn de laatste jaren enorm populair geworden, niet vreemd dus dat spelmakers escape room spellen hebben gemaakt voor thuis. Er zijn vrij veel verschillende escape room spellen in omloop, maar wij vinden Escape Room: The Game de beste om met een groep te spelen.

Escape Room: The Game is naar onze mening de meest meeslepende van de grote escape room-merken, omdat het niet alleen kaarten zijn. De game bevat feitelijk fysieke componenten, inclusief de chronodecoder, die een timer heeft en fysieke sleutels nodig heeft om te openen. Door deze fysieke elementen wordt het spel meeslepend en wordt teamwerk en spelersinteractie bevorderd.

Er zijn best een aantal versies van Escape Room: The Game. Ze hebben een speciale familie-editie, een editie voor 2 spelers en een virtual reality-editie. En alle uitgaven bevatten meerdere escape rooms scenario’s, dus ze bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Cards Against Humanity is op dit moment misschien wel het populairste gezelschapsspel voor volwassenen. Het zet spelers ertoe aan grappig en soms een beetje grof te zijn om elkaar aan het lachen te maken. Het gelach is waarom mensen dol zijn op dit gezelschapsspel.

Heel eerlijk ben ik niet de grootste fan van dit gezelschapsspel. Ik hou niet zo van grove grappen en vind het niet het leukste spel als je nuchter bent. Dat gezegd hebbende is vrijwel iedereen die ik ken ontzettend fan en komt het op veel feestjes op tafel.

Het beste gezelschapsspel voor groepen?

We hopen dat onze ranking van bordspellen voor grotere groepen je heeft geholpen een geschikt bordspel voor jou te vinden.

Hebben we nog een van jouw favoriete bordspellen gemist? Laat het ons weten! Dan verwerken we jouw bordspel in een aankomende update van deze post.