Beste Pandemic Uitbreiding | Top 7 [2020]

pandemic legacy bordspel

Pandemic is een razend populair bordspel. In deze post delen we wat volgens ons de beste Pandemic uitbreidingen zijn.

Pandemic Legacy seizoen 1Pandemic Legacy Seizoen 1 is absoluut de beste versie van het spel Pandemic. Het is een Legacy-variant, wat betekent dat het een campagne is die je over meerdere sessies uit moet spelen. Voor en na iedere sessie veranderen er dingen aan het spel: er komen nieuwe karakters bij, nieuwe doelen en zelfs nieuwe spelregels. Je plakt deze nieuwigheden op het spel zelf, waardoor het spel continue blijvend verandert.

De campagne van Pandemic Legacy duurt 12 tot 24 sessies. De spannende verhaallijn zit vol met geloofwaardige plot twists (er gebeuren echt de hele tijd dingen die met de Corona crisis ook in het echt gebeurden). En omdat het spel over meerdere sessies moet worden uitgespeeld krijgt het meer strategische diepgang, omdat je vaak moet kiezen tussen het belang van de huidige sessie en alle toekomende sessies. (Want als je de ziekte te erg laat huishouden op een gebied van het bord dan heeft dan consequenties voor volgende spellen.)

Wij spelen vaak met zijn tweeën en we vinden Pandemic Legacy ook het leukste voor 2 spelers. Met twee spelers is Pandemic namelijk iets makkelijker, omdat je je beurten beter vooruit kunt plannen. Maar bij Pandemic Legacy is dit nauwelijks een probleem omdat het plezier niet alleen van de uitdaging van het spel komt maar ook van de verhaallijn. (En Pandemic is niet té makkelijk met 2 spelers hoor, maar je wint wel vaker.)

Mensen vragen zich vaak af of ze Pandemic Legacy als eerst kunnen spelen als ze nog nooit de normale Pandemic gespeeld hebben. Ja! Dat kan, en dat moet! Wij raden iedereen aan om direct Pandemic Legacy te kopen. Je kunt namelijk met de Legacy set ook normale Pandemic potjes spelen voordat je de campagne begint (dit wordt ook aangeraden door de spelregels). En nadat je een paar normale potjes hebt gespeeld, wil je waarschijnlijk toch de Legacy campagne spelen, omdat die heel leuk is. Dus dan bespaart het geld om meteen Legacy te kopen in plaats van eerst de normale Pandemic.

(Er is trouwens geen enkel verschil tussen de blauwe en rode editie van Pandemic Legacy, behalve de kleur.)

Pandemic Legacy seizoen 2Alles wat goed is aan  Seizoen 1 is ook goed aan Pandemic Legacy Seizoen 2. De verhaallijn van de Legacy campagne is interessant, verrassend en spannend.

Qua spelregels is Seizoen 2 eigenlijk zelfs iets beter aangepast op de Legacy campagne modus dan Seizoen 1. Bij Seizoen 1 zijn de spelregels namelijk zoveel mogelijk hetzelfde gebleven als in het originele Pandemic spel. Hoewel Seizoen 2 dus misschien zelfs iets beter is dan Seizoen 1, is Seizoen 1 meer herkenbaar voor Pandemic fans en daarom is die nummer 1 in onze lijst. Maar eigenlijk is Pandemic Legacy Seizoen 2 even goed als Seizoen 1.

(Er is overigens geen enkel verschil tussen de zwarte en gele editie van Seizoen 2, behalve de kleur van de doos.)

Pandemic Legacy: Season 0 is het nieuwste Pandemic-bordspel. Het is een prequel op de andere Pandemic Legacy-games, en speelt zich af in het tijdperk van de koude oorlog. Vergeet ziektes en infecties, vanaf nu vechten we tegen sovjetagenten.

Het spionagethema van Pandemic Legacy Seizoen 0 is perfect doorgevoerd. Het spel begint met een briefing van onze handler, we bedenken aliassen op valse paspoorten om de wereld rond te reizen, en we proberen sovjets uit onze steden te verjagen.

Seizoen 0 is nog steeds een legacy-spel. Dat betekent dat het spel zich over meerdere sessies afspeelt, gebeurtenissen die tijdens één sessie plaatsvinden beïnvloeden latere sessies en de verhaallijn evolueert tijdens het spelen van meerdere sessies.

Hoe verhoudt Pandemic Legacy: Season 0 zich tot seizoen 1 en seizoen 2?

Fans van seizoen 1 en 2 kunnen hun hart ophalen: de gameplay in Pandemic Legacy: Seizoen 0 lijkt veel op de andere Pandemic Legacy’s. Sovjetagenten vervangen ziektes, uitbraken van het virus worden vervangen door escalatie kaarten en de persona’s verschillen. Maar je reist nog steeds de wereld rond om acties uit te voeren met je personage.

De makers van Pandemic Legacy: Seizoen 0 zijn erg goed in hun werk en hebben weer een geweldig spel gemaakt. Het is dus erg moeilijk om te beslissen welke Pandemic Legacy de beste is. Hoewel seizoen 0 vóór seizoen 1 plaatsvindt, raden we je aan om eerst seizoen 1 te spelen. Anders mis je misschien enkele van de leuke verwijzingen naar seizoen 1.

En hoewel wijzelf tijdens een echte pandemie graag een spel met een pandemie-thema speelden, hoorden we dat sommige mensen het pandemie-thema juist iets te veel van het goede vonden. Als jij dat ook vindt, raden we je Pandemic Legacy: Seizoen 0 van harte aan. Het heeft alle geweldige dingen van de Pandemic Legacy-games in een heel fris en nieuw thema.

Pandemic bordsel originele versieZoals duidelijk is van onze lijst vinden zij de Legacy versies van Pandemic beter dan de originele Pandemic. Maar, de originele Pandemic was ook een fantastisch bordspel en er zijn redenen om deze te nemen.

Ten eerste kun je de originele Pandemic oneindig vaak herspelen. Pandemic Legacy is af na 12 tot 24 sessies, waarna je de laatste sessie kunt blijven herspelen, maar dat is niet zo leuk. Dus als je van plan bent Pandemic heel erg vaak te spelen dan kun je beter de originele kopen.

De tweede reden is dat je de originele Pandemic kunt verrijken met uitbreidingen (zie verderop in deze lijst). Dat kan niet echt met de Legacy versies (en het hoeft ook niet echt omdat de Legacy spellen zelf al heel rijk zijn, maar goed). Deze uitbreidingen zorgen er ook weer voor dat Pandemic leuk blijft om vaker te herspelen.

De derde en belangrijkste reden is dat je de originele Pandemic met steeds verschillende groepen kunt spelen. Bij Pandemic Legacy is het wel echt de bedoeling dat je (grotendeels) steeds met dezelfde groep speelt omdat je samen een verhaal meemaakt. Dus als jij je spel wilt meenemen naar allerlei verschillende groepen mensen dan is de originele versie geschikter.

Pandeic uitbreiding state of emergencyState of Emergency is de beste Pandemic uitbreiding voor het basisspel. Het behoudt het thema van een wereldwijd versprijdend virus en voegt extra uitdagingen toe om het spel moeilijker te maken. De extra uitdagingen maken State of Emergency ook erg geschikt om te spelen met 2 spelers, omdat het spel dan normaliter makkelijker is. Onze favoriete uitdaging is de Achterlanden-uitdaging, die virussen laat overspringen van dieren naar mensen. Dit is de meest realistische uitdaging en ook de lastigste.

Pandemic uitbreiding on the brinkOn the Brink is een solide uitbreiding voor Pandemic. Het behoudt het Pandemic thema en voegt extra mogelijkheden toe aan het spel.

On the Brink voegt uitdagingen toe die het spel moeilijker maken. Het meest noemenswaardig is de bioterrorist-uitdaging. In deze uitdaging verandert een van de spelers in een bioterrorist die de andere spelers probeert te saboteren. Deze uitdaging maakt het ook mogelijk Pandemic met 5 spelers te spelen.

In het Labpandemic uitbreiding in het lab is de Pandemic uitbreiding die het spel het meest verandert. De uitbreiding voeg het Lab toe: een Lab-omgeving waarin spelers vaccins moeten ontdekken door ziektestenen te verplaatsen in petrischaaltjes.

Sommige mensen vinden In het Lab de leukste uitbreiding voor Pandemic, omdat het Lab een hele extra dimensie toevoegt. Wij zijn geen groot fan van deze extra dimensie, omdat voor ons Pandemic moet gaan over rennen over de wereldmap om een wereldwijde pandemie te stoppen. Heen en weer bewegen tussen verschillende petrisschaaltjes hoort hier voor ons niet zo bij. (Hoewel het poëtisch mooi is dat het bij In het Lab zowel gaat om de allergrootste verplaatsingen over de wereld en de allerkleinste verplaatsingen in het Lab.)

Spin-offs en andere versies

Er zijn ook andere Pandemic versies gemaakt, zoals het kaartspel en Pandemic Contagion en het dobbelspel Pandemic the Cure. En er is de Pandemic Survival series die gaat over echt gebeurde pandemieën. Ons advies is om eerst de normale Pandemic bordspellen allemaal te spelen en pas naar deze spin-offs te kijken als je echt een groot Pandemic fan blijkt te zijn.