Beste One Night ultimate werewolf uitbreiding

One Night Ultimate Werewolf is een van onze favoriete spellen. We spelen het super vaak en het is zelfs de nummer één in onze lijst met de beste social deduction spellen. We spelen het spel regelmatig met uitbreidingen en in dit review-artikel delen we wat volgens ons de beste One Night-uitbreiding is en waarom.

Let op: tenzij anders aangegeven, heb je het basisspel One Night Ultimate Werewolf nodig om de uitbreiding te spelen.

Op dit moment zijn alleen de Engelse versies van de One Night uitbreidingen beschikbaar op bol.com of Amazon. Wij spelen zelf vaak met Engelse en Nederlandse uitbreidingen door elkaar.

One Night Ultimate Super Villains is een kindvriendelijke versie van het One Night-genre. De kaarten zijn veel meer cartoonachtig en in plaats van de monsters te doden, vang je de slechteriken.

Super Villains is het meeste waar voor je geld van alle One Night Ultimate-games. Het bevat nieuwe versies van een paar van de beste personages in One Night Ultimate Werewolf, de Daybreak-uitbreiding en de Aliens-uitbreiding. Als je al die One Night-spellen al hebt, heb je hier natuurlijk minder aan. Super Villains heeft één uniek personage, dat niet in een andere uitbreiding zit.

Super Villains is een op zichzelf staand spel en kan worden gespeeld zonder de originele One Night Werewolf. Het kan ook worden gecombineerd met de originele One Night en de andere uitbreidingen, maar houd er rekening mee dat sommige van de andere uitbreidingen monsters bevatten. Als je Super Villains samen met een uitbreiding wilt spelen en je wilt zo weinig mogelijk monsters, is Aliens waarschijnlijk de andere meest kindvriendelijke uitbreiding.

Vanwege de leukere kunst, de geweldige selectie van personages en de mogelijkheid om het als een standalone te spelen, is Super Villains onze favoriete One Night-uitbreiding. We raden het zeker aan!

One Night ultimate alien uitbreidingOne Night Ultimate Alien is verreweg de meest complexe uitbreiding in de One Night-serie.

De belangrijkste complicerende factor bij deze uitbreiding is dat veel personages bijbedoelingen hebben. Er zijn bijvoorbeeld twee aliens die elkaar willen vermoorden (wat het spel lastig maakt voor het Alien-team), er is een man die wil dat iemand naast hem sterft, en er is iemand die als doel heeft bepaalde spelers in leven te houden. Met al deze motieven is het erg moeilijk om erachter te komen wie wie wil sterven en waarom.

De tweede toevoeging van deze uitbreiding is de rimpel. De rimpel is een gebeurtenis die in sommige potjes aan het einde van de nacht plaatsvindt en het spel helemaal opschudt. Soms wordt tijdens een rimpel bijvoorbeeld de hele nachtfase herhaald, zodat iedereen zijn actie een tweede keer kan uitvoeren. Rimpelingen kunnen grote onvoorziene gevolgen hebben en leiden tot gekke games die het best worden gewaardeerd door ervaren One Night-spelers.

Dus One Night Ultimate Aliens is leuk, misschien wel de leukste uitbreiding voor doorgewinterde veteranen. Maar we raden het niet aan voor beginners. Het zou waarschijnlijk de derde of vierde One Night-uitbreiding moeten zijn die je krijgt.

One Night Ultimate werewolf daybreak uitbreidingOne Night Ultimate Werewolf Daybreak is de eerste en meest basis One Night weerwolf-uitbreiding. Het voegt enkele belangrijke nieuwe personagerollen toe zonder veel onnodige regels of extra’s.

De belangrijkste toevoegingen in deze uitbreiding zijn de bijzondere weerwolfkarakters. In de normale One Night zijn alle weerwolven simpele weerwolven zonder speciale vaardigheden. Maar in Daybreak kan de Mystic Wolf naar de kaart van een andere speler kijken, en de Alpha Wolf kan een dorpeling in een weerwolf veranderen.

Sommige van de speciale weerwolfpersonages maken het spel op twee manieren veel gemakkelijker voor de weerwolven. Ten eerste hebben ze een vaardigheid die ze in hun voordeel kunnen gebruiken. Ten tweede kunnen ze hun vermogen gebruiken om een geloofwaardiger verhaal te verzinnen over waarom ze een dorpeling zijn. De Mystic Wolf kan bijvoorbeeld beweren dat zij de ziener is, omdat ze ook kaarten van een andere speler mag bekijken.

Dus als je merkt dat de weerwolven in je groep vaker verliezen dan winnen, kan Daybreak je helpen. Of als je gewoon op zoek bent naar je eerste One Night-uitbreiding, dan is dit een goede keuze.

One night ultimate vampieren uitbreidingOne Night Ultimate Vampieren voegt vampierrollen toe aan One Night. Je kunt met vampiers spelen in plaats van met weerwolven, of met beide. Als je met beide speelt, winnen vampiers als een niet-vampier-weerwolf wordt gedood, en winnen de weerwolven als een niet-weerwolf-vampier wordt gedood.

Vampieren is absoluut een leuke uitbreiding. Maar wat ons soms een beetje tegenvalt zijn de identiteitsfiches. Het voelt soms alsof je originele personage er niet meer toe doet, omdat je een identiteitsfiche kunt krijgen wat je originele personage totaal tenietdoet.

Soms voelt het een beetje alsof de makers van de Vampieren-uitbreiding een extra laag One Night bovenop het origineel hebben toegevoegd via de fiches, in plaats van op een subtiele en interessante manier uit te breiden op de originele laag.

Dat gezegd hebbende, spelen we vaak One Night Vampire. Als je je hoofd eenmaal om iedereen heen wikkelt die een dubbele identiteit heeft, is de game uitdagender dan de originele One Night, en is er een extra laag verborgen identiteiten en misleiding. Daarom raden we Vampire aan, maar vooral voor meer ervaren spelers

One night ultimate bonus rolesOne Night Ultimate Bonus Roles is de meest ongecompliceerde One Night-uitbreiding. Het voegt nieuwe leuke personagerollen toe aan je One Night-collectie.

Sommige van de nieuwe bonusrollen zijn direct al classics die we altijd in onze spellen gebruiken. We houden bijvoorbeeld van The Thing, een dorpeling die tijdens de nacht een speler links of rechts op de rug moet tikken. Het is geen super impactvolle rol, dus we vervangen vaak een normale dorpeling met deze nieuwe rol. Dit is geweldig omdat het een speler een vaardigheid geeft zonder het spel met informatie te overladen.

Een andere rol die we vaak spelen is de Aura Seer, die aan het einde van de avond leert welke spelers een kaart hebben gezien of verplaatst. De Aura Seer is leuk omdat ze veel informatie krijgt, maar niet per se over wie goed en wie slecht is (vooral als je met Daybreak speelt, waarin veel slechteriken ook naar kaarten kunnen kijken).

Bonusrollen is een eenvoudige maar solide uitbreiding. Om er alles uit te halen heb je ook alle andere uitbreidingen nodig, aangezien sommige van de bonusrollen Aliens en Vampires zijn, maar zelfs als je alleen de One Night Base-game bezit, is deze uitbreiding de moeite waard. We raden je zeker aan om bonusrollen aan je One Night-collectie toe te voegen.

card sleevesNormaal gesproken nemen we niet de moeite om hoesjes te kopen voor onze kaartspellen (card sleeves). Als het kapot gaat, dan gaat het maar kapot. Maar voor One Night is het een beetje anders.

Het punt is dat als je een uitbreiding koopt, die kaarten gloednieuw zijn en daarom te onderscheiden van je originele set. En als je over een jaar een extra uitbreiding koopt, heb je weer hetzelfde probleem.

Nu hebben we bij ons de huisregel dat je niet naar goed naar de achterkant van de kaarten kijkt, en dit werkt meestal. Maar we hebben ook wel eens gehad dat sommige spelers gewoon wel naar de hoekjes en deukjes op de kaarten keken en zo de identiteit van een speler konden achterhalen. En dat verpest het spel.

Sommige mensen zeggen ook dat ze het moeilijk vinden om het deel van hun hersenen af te sluiten dat de krasjes op de achterkant van de kaart ziet.

Daarom raden we aan om voor je One Night-collectie een paar kaarthoezen mee te nemen.