De Top 11 Beste Dominion Uitbreidingen

Dominion Welvaart uitbreiding

Dominion heeft meerdere uitbreidingen die allemaal leuk zijn, maar in deze post delen wij onze lijst met de beste Dominion uitbreidingen.

Let op! Je hebt een Dominion basisset nodig om deze uitbreidingen te kunnen spelen. De enige twee Dominion basissets zijn Dominion en Dominion Intrige.

Dominion Welvaart uitbreidingDominion Welvaart is de beste Dominion uitbreiding. In deze uitbreiding waan je je een van de rijken met alle dure nieuwe geldkaarten, met als kers op de taart Platina, die je 5 aankoopkracht geeft. Daarnaast heeft Welvaart nieuwe actiekaarten die zes of zeven munten kosten en een nieuwe overwinningskaart: de Kolonie, die maar liefst 10 overwinningspunten waard is.

Kolonies en Platina veranderen het spel enorm, omdat ze het spel langer maken en veel complexere strategieën mogelijk maken. Dit is met name belangrijk voor beginnende spelers die moeite hebben om te winnen van de Big Money strategie.

Afbeeldingsresultaat voor colony dominionDominion Welvaart voegt een extra laag strategie aan in al je Dominion sessies. Door de dure, maar waardevolle Kolonies in het spel, moeten spelers kiezen of ze snel proberen alle Provincies op te kopen, of voor het lange spel gaan en Kolonies kopen. Platina en Kolonies voegen een extra dimensie toe aan elk Dominion spel. Daarom staat Dominion Welvaart voor ons met kop en schouders bovenaan in deze lijst met de beste Dominion uitbreidingen.

Naast Kolonies en Platina bevat Welvaart sterke actie- en geldkaarten. Bijvoorbeeld Vervalsen en Aanmunten, waarmee je in een keer je (bijna) hele hand mag vernietigen. Dit soort kaarten zijn erg goed ontworpen, omdat ze enorm sterk zijn als je ze goed speelt, maar juist erg slecht als je ze verkeerd speelt. En het beste aan deze kaarten is dat ze zo sterk zijn dat ze het spel veel sneller kunnen maken. Hierdoor kun je Dominion potjes van 15 minuten spelen met Welvaart. Dit is niet echt mogelijk met de andere uitbreidingen.

Dominion Renaissance uitbreiding

Dominion Renaissance is de tweede beste Dominion uitbreiding. Ieder spel wordt gespeeld met twee projecten, die de strategie voor een spel compleet kunnen veranderen. Als je bijvoorbeeld voor 8 het Citadel project activeert, dan wordt daarna iedere beurt de eerste actiekaart die je speelt automatisch nog een keer gespeeld. Dit maakt sommige actiekaarten enorm veel sterker en hier moet je jouw strategie op aanpassen. De projecten zijn ook goed te combineren met de andere Dominion uitbreidingen waardoor je die ook weer vaker kunt spelen.

Afbeeldingsresultaat voor dominion renaissance project

Verder bevat Renaissance Coffers en Villagers. Coffers zijn fysieke muntjes die je kunt sparen om in latere beurten uit te geven. Villagers zijn actiemuntjes die je ook in latere beurten kunt gebruiken. Coffers en Villagers voegen een extra dimensie toe aan Dominion omdat je voor strategieën kunt gaan waarin je eerst veel spaart en pas op het einde ineens veel overwinningskaarten koopt. En Villagers kunnen hele sterke combo’s mogelijk maken.

Dominion Keizerrijken uitbreidingDominion Keizerrijken voegt Landmarks toe, die extra condities stellen aan het scoring mechanisme van Dominion. Het Landmark Bandit Fort zorgt er bijvoorbeeld voor dat je -2 punten krijgt voor ieder zilver en goud in je dek. Aangezien zilver en goud normaal gesproken aan de kern staan van iedere Dominion strategie, zorgt het Bandit Fort ervoor dat je jouw strategie helemaal moet aanpassen.

Dominion Keizerrijken is eigenlijk even goed als de nummer 2 in onze lijst. De Landmarks zorgen ervoor dat ieder spel substantieel anders is. Hierdoor blijft het leuk om Dominion te blijven spelen.

Dominion Hijs de zeilen uitbreidingDominion Hijs de Zeilen is de beste uitbreiding voor beginners. De kaarten zijn allemaal interessant maar ook simpel. De grootste toevoeging van Hijs de Zeilen zijn de duurzaamheidskaarten. Dit zijn kaarten die je speelt en vervolgens in het spel blijven tot aan je volgende beurt. De Werf is bijvoorbeeld een kaart die je +2 kaarten +1 aankoop geeft in de beurt dat je hem speelt, en nog eens +2 kaarten en +1 aankoop in de volgende beurt!

Dominion Hijs de Zeilen is de uitbreiding die je het eerst moet kopen voordat je andere uitbreidingen koopt.

Dominion Avonturen uitbreidingDominion Avonturen voegt reizigerskaarten toe. Dit zijn kaarten die zichzelf upgraden na iedere keer dat je ze speelt.Deze kaarten komen goed tot hun recht in lange spellen.

Daarnaast bevat Dominion Avonturen verschillende gebeurtenissen. Dit zijn kaarten die je niet kunt kopen iedere beurt kunt activeren. Als je bijvoorbeeld de Expeditie activeert voor 3 dan krijg je de volgende beurt 2 extra kaarten in je hand. Gebeurtenissen zijn een leuke toevoeging aan Dominion, maar naar onze mening zijn de gebeurtenissen uit Renaissance en Keizerrijken leuker.

Dominion uitbreiding MenagerieDominion Menagerie is de nieuwste Dominion uitbreiding! Hij kwam uit in 2020 en heeft als thema dieren.

Menagerie introduceert meerdere verschillende nieuwe spelelementen. De belangrijkste zijn Paardenkaarten, Sporen, en dat de spelers kaarten kunnen verbannen. Wat al deze elementen met elkaar gemeen hebben, is dat ze enigszins uitdagend zijn om onder de knie te krijgen.

We denken dat Menagerie een hele goede uitbreiding is, vooral voor gevorderde spelers. In principe kan iedereen deze uitbreiding spelen, maar om het maximale uit de iets complexere speelkaarten te halen, helpt het erg als je al een andere Dominion uitbreiding gespeeld hebt.

Dominion uitbreiding donkere middeleeuwenDominion Donkere Middeleeuwen is een enorme uitbreiding die 500 nieuwe kaarten toevoegt met veel interessante interacties. Het Middeleeuwse thema omvat veel negatieve dingen, zoals het geven van slechte kaarten aan je tegenstanders en het weggooienvan kaarten.

Dominion uitbreiding kaartDeze uitbreidingsset bevat enkele van de meest creatieve kaarten in heel Dominion. Een van onze favoriete kaarten is Ratten, waarmee je een kaart van je stapel weggooit en dan nog een Ratten krijgt. Wat hier leuk aan is, is dat deze kaart in het begin goed is om kaarten te vernietigen, maar nog sneller je deck opeet dan je misschien denkt! Het gebeurt beginnende spelers regelmatig dat ze eindigen met een deck met letterlijk niets anders erin dan Ratten 😉

De Donkere Middeleeuwen is dus een leuke uitbreiding. En als je er maar 1 gaat kopen, dan is dit misschien de beste, omdat dit de uitbreiding met de meeste kaarten is.

Dominion uitbreiding IntrigeDominion Intrige is de enige Dominion uitbreiding die ook als een op zichzelf staand basisspel kan worden gespeeld. En je kunt dus ook alle andere uitbreidingen spelen als je Intrige bezit.

Veel Dominion spelers hebben Intrige in plaats van het normale Dominion basisspel, omdat Intrige iets meer interessante kaarten heeft. Ze maken meer interactie tussen spelers mogelijk en bieden de spelers keuzes tussen verschillende effecten.

Met de kaart Pion kan een speler bijvoorbeeld twee van de volgende effecten kiezen: +1 kaart, +1 actie, +1 koop of +1 koopkracht. Deze kaart geeft de speler dus veel meer keuze dan de kaarten van het normale Dominion basisspel.

Dominion Intrigue is een solide uitbreiding met veel leuke kaarten. We raden het aan als een basisspel boven het normale basisspel. (En het is ook fijn om meerdere basisspellen te hebben als je Dominion ooit met meer dan 4 spelers wilt spelen.)

Dominion uitbreiding NocturneDominion Nocturne is de meest populaire uitbreiding onder de deelnemers aan het Dominion WK. Dit komt grotendeels door de extra Nachtfase die plaatsvindt na de aankoopfase, waarin speciale Nachtkaarten gespeeld kunnen worden. Deze extra fase introduceert veel ruimte voor micro-optimalisaties in beurten; iets waar gevorderde spelers vaak van genieten.

De Nocturne uitbreiding voegt ook strategische lagen toe door middel van Betoveringen, Gunsten en Erfstukken. Betoveringen en Gunsten zijn eenmalige slechte en goede gebeurtenissen, en erfstukken vervangen gedeeltelijk de Landgoederen in je startdek.

Dominion Nocturne is dus een geweldige uitbreiding om te krijgen, maar we raden het alleen aan voor de meer ervaren Dominion spelers.

Dominion uitbreiding combi doosDominion Alchemisten & Overvloed is een combi-doos van twee uitbredingen: de Alchemisten en Overvloed.

De Alchemisten is een vrij leuke uitbreiding, maar niet onze favoriete. De uitbreiding introduceert Toverdrankkaarten, die gebruikt moeten worden om bepaalde kaarten te kopen. Het is dus een nieuw soort valuta naast de normale schatkaarten.

Overvloed is ook een leuke uitbreiding met als thema variatie. Het zit vol met kaarten die je belonen om veel verschillende kaarten in je deck te hebben, bijvoorbeeld omdat je daar dan meer overwinningspunten voor krijgt. Dit is best een leuke toevoeging omdat je in Dominion normaal vaak beloond wordt voor een heel gestroomlijnd deck met juist weinig verschillende kaarten.

We zijn zelf niet de grootste fans van de toverdrank, en variatie wordt wat ons betreft beter gestimuleerde in de latere Keizerrijken uitbreiding. Maar al met al is deze combi-uitbreiding wel de moeite waard.

Dominion Uitbreiding Het Achterland Dominion Achterland is nog een uitbreiding die het best wordt gewaardeerd door meer ervaren spelers. Het voegt veel kaarten toe die een effect hebben ‘Wanneer je deze kaart neemt…’. Deze kaarten vereisen veel vaardigheid om ze optimaal te kunnen spelen.

Dominion uitbreiding kaartSommige van de kaarten in deze uitbreidingsset zijn behoorlijk gecompliceerd. Jack of All Trades (uit de Engelse set), is hier een perfect voorbeeld van. Die heeft namelijk de volgende effecten:

Neem een zilver.
Kijk naar de bovenste kaart van je stapel; die mag je afleggen.
Trek kaarten totdat je 5 kaarten in de hand hebt.
Je mag een niet-schatkaart uit je hand weggooien.

Als je het leuk vindt om met dit soort uitgebreide en enigszins ingewikkelde kaarten te spelen, raden we de Achterland uitbreiding aan.