Beste Dixit Uitbreiding | Top 8 [2020]

Dixit memories uitbreiding kaarten

Dixit is een enorm leuk spel, en na een tijdje spelen wil je graag een Dixit uitbreiding erbij. Dan heb je namelijk weer nieuwe kaarten waar je nieuwe associaties bij hebt, en dus nieuwe hints bij kunt verzinnen. Daarom delen wij in deze post wat wij d ebeste Dixit uitbreiding vinden en waarom.

Een woord vooraf: alle Dixit uitbreidingen werken hetzelfde. Ze bevatten allemaal nieuwe kaarten enveranderen de regels van Dixit voor de rest niet. Dus voor deze ranking hebben wij vooral gelet op de stijl en de kwaliteit van de kaarten.

Dixit uitbreiding OdysseyDixit Odyssey is de enige Dixit uitbreiding die zonder de basisset gespeeld kan worden. Hij kan ook gecombineerd worden met alle andere Dicit uitbreidingen, dus hij kan de basisset volledit vervangen.

Het is ook de enige uitbreiding die het mogelijk maakt om met maximaal 12 spelers te spelen.

Dixit of Dixit Odyssey

Dixit Odyssey uitbreiding kaartenAls je de Dixit basisset nog niet hebt, dan raden we zeker aan om Dixit Odyssey te nemen. De puntentelling is simpeler en duidelijker dan in de originele basisset, en je kunt met meer spelers spelen.

Dixit uitbreiding DaydreamsDixit: Daydreams is de meest dromerige Dixit uitbreiding. Het artwork is soepel en absurd zonder absurd aan te voelen – net zoals dromen.

We houden ook van Dixit Daydreams, omdat hoe langer je naar de kaarten kijkt, hoe meer je ziet. Dit geldt natuurlijk voor alle Dixit uitbreidingen, maar vooral bij deze, omdat de kaarten heel rijk zijn aan details

Dixit uitbreiding Daydreams kaartenHeb je inde kaarten hiernaast bijvoorbeeld gezien dat de vos in berenvallen loopt? Of dat de maanvrouw wordt aangeraakt door een geest? Of dat de zandkasteelvrouw grote golven of vlammen achter zich heeft?

Natuurlijk is kunst subjectief, maar Daydreams is zo mooi, vreemd en multi-interpreteerbaar dat het leidt tot objectief goede Dixit sessies.

Dixit uitbreiding HarmoniesDixit: Harmonies is de Dixit met abstracte kunst. De afbeeldingen bestaan voornamelijk uit primaire kleuren en vormen. In deze uitbreiding vind je geen scherpe kleurcontrasten of figuren die duidelijk opvallen.

Harmonies daagt je uit om in contact te komen met je directe associaties en gevoelens. De afbeeldingen geven je geen specifieke details of voorwerpen om je hint op te baseren, je moet altijd naar de afbeelding als geheel kijken. Je hint is daarom waarschijnlijk niet ‘De Hobbit’ omdat je een draak en goud ziet. Het is waarschijnlijker een vrije associatie of gemoedstoestand, zoals ‘vreedzaam’.

Dixit kaarten uitbreiding HarmoniesDixit: Harmonies is de beste Dixit uitbreiding om meer te weten te komen over de gevoelens van mensen, in plaats van over specifieke feiten die ze misschien herkennen op een foto. Daarom is dit een van onze meest favoriete Dixit uitbreidingen.

Dixit Uitbreding RevelationsDixit: Revelations heeft een consistenter thema dan de andere Dixit uitbreidingen. Dit thema kunnen wij het best omschrijven als ‘het Oude Griekenland’. Het heeft veel boten, pijl en bogen en artefacten die aanvoelen alsof ze thuis horen in Athene of Sparta.

Wat geweldig werkt met het thema Oud Griekenland, is dat veel kaarten in beweging lijken te zijn. De makers hebben zichzelf echt overtroffen door de plaatjes te laten lijken op een momentopname van een actiescène.

Dixit Revelations kaartenWat verder opvalt aan Dixit: Revelations is dat de kaarten in de set meer op elkaar lijken dan normaal. Je hint kan daarom bijvoorbeeld niet alleen ‘Achilles’ zijn, want er zijn verschillende jongens die op hem lijken in deze uitbreiding. Daarom moet je in Revelations gaan voor meer specifieke aanwijzingen dan waar je normaal mee wegkomt in Dixit.

Dixit Journey uitbreidingDixit: Journey is een goede Dixit uitbreiding. De kaarten zijn vergelijkbaar met die van Daydreams omdat ze een beetje absurd zijn en nogal openstaan voor interpretatie.

Kaarten van de Dicit Journey uitbreidingWe houden van veel van de kleine details op de kaarten van deze uitbreiding. Zoals de gekke blik in de ogen van het joch in de regenjas. Of het feit dat de man die de te grote pelikaan voedt, blind is. Het zijn dit soort details die een diepgewortelde reactie uitlokken die als munitie kan dienen voor een goede hint.

Dixit Origins uitbreidingDixit: Origins is een Dixit uitbreiding zonder een duidelijk uitgesproken thema. Wat duidelijk is, is dat veel van de kaarten mensen bevatten (of in ieder geval: mensachtige wezens). En veel van de kaarten roepen een gevoel van bezorgdheid of gevaar op.

Dixit Origins kaartenDe foto’s in Origins zijn behoorlijk druk, en meestal nogal raar, met monsterachtige wezens. Daarom mengen we de Origins kaarten graag met de kaarten van de andere uitbreidingen. Anders, met alleen Origins-kaarten, wordt de sfeer van het spel een beetje sinister.

Dixit uitbreiding MemoriesDixit: Memories is naar onze mening de mooiste Dixit uitbreiding. Het heeft felle kleuren die opvallen en scherpe contrasten die grote figuren op de voorgrond plaatsen en subtiele details op de achtergrond verbergen.

Ondanks zijn schoonheid staat Dixit: Memories niet erg hoog op onze lijst. Dit komt omdat, hoewel de kaarten mooi zijn, veel ervan ook vrij eenvoudig zijn. Ze staan niet per se erg open voor interpretatie, waardoor het moeilijker is om creatieve hints te geven.

Dixit memories uitbreiding kaartenWe spelen nog steeds graag met deze uitbreiding. Maar de hints draaien meer om kleine details die op de achtergrond zijn ontworpen, dan om persoonlijke associaties.

We houden van wat meer ambigue kaarten, maar als jij houdt van mooie kaarten met kleine details op de achtergrond, dan is Dixit: Memories de uitbreiding voor jou!

Dixit uitbreiding QuestDixit: Quest is een prima Dixit uitbreiding, al zij het onze minst favoriete. Het heeft geen erg herkenbaar thema, maar veel van de afbeeldingen draaien rond sprookjesachtige figuren.

Dixit uitbreiding Quest kaartenIn vergelijking met de andere Dixit uitbreidingen vinden we Quest een beetje saai. Veel van de afbeeldingen zijn grotendeels leeg, op een of twee figuren na. Dus de kaarten zijn niet slecht, maar wel minder interessant en mooi dan die van andere uitbreidingen. Daarom is Quest de Dixit uitbreiding die we het minste aanbevelen.

Wat is de beste Dixit uitbreiding?

We hopen dat onze ranking van Dixit uitbreidingen je heeft geholpen een geschikte uitbreiding voor jou te vinden.

Heb je nog vragen, kritiek of andere opmerkingen? Laat het ons weten! Dan verwerken we commentaar in een aankomende update van deze review.