Beste Coöperatieve Bordspellen | Samenwerken

Coöperatieve bordspellen zijn geweldig omdat ze ons laten samenwerken. In deze ranking post hebben we de beste coöperatieve bordspellen voor je op een rijtje gezet.

Pandemic Legacy Seizoen 1 (coöperatief bordspel)Pandemic Legacy Seizoen 1 is volgens ons het beste coöperatieve bordspel aller tijden. We hebben al uitgebreid geschreven over waarom we van dit spel houden in onze ranglijst van alle Pandemic-spellen. Dus ik zal hier alleen uitleggen waarom het ook een geweldig coöp bordspel is.

Zogenaamde Legacy bordspellen zijn een nieuw genre waarin je een spel meerdere keren speelt, en in elke sessie verander je het spel permanent door delen ervan te vernietigen of te veranderen en nieuwe regels toe te voegen. Als je nog geen Legacy bordspel hebt; neem er een. Ze zijn nu een hype maar dat is omdat ze ook echt heel leuk zijn.

Nu was de originele Pandemic al een fantastisch coöp bordspel. Als we dit artikel een paar jaar geleden zouden schrijven, zou het nummer 1 zijn. Het heel stressvol maar toch eenvoudig; de wereld gaat er meestal (net niet) in ten onder. En Pandemic was ook een van de eerste coöp spellen die eenvoudig genoeg is om het de eerste keer goed te begrijpen en leuk te vinden.

Pandemic Legacy is dus de Legacy variant van Pandemic. Dat is dus dubbel winnen:

Pandemic = Heel goed bordspel
Legacy = Episch
Pandemic + Legacy = Episch topspel

Daarom denken we dat Pandemic Legacy tot nu toe het beste coöperatieve bordspel is. Het is een avontuur dat je weken of maanden met je vrienden beleeft. We kunnen het niet genoeg aanbevelen.

(En we raden altijd aan om met seizoen 1 te beginnen, omdat het chronologisch voorafgaat aan seizoen 2, en het iets eenvoudiger is. En maak je geen zorgen over of je de blauwe of rode editie neemt, want die zijn hetzelfde behalve de kleur van de doos.)

Codenames Duet (coop spel)Codenames Duet is naar onze mening het beste coöperatieve bordspel voor 2 spelers. Het is eenvoudig, kort en leuk, maar heeft toch diepgang in de campagne.

In Codenames Duet geven 2 spelers elkaar aanwijzingen en proberen ze samen al hun doelkaarten te raden. Hoe dit werkt, is dat beide spelers slechts enkele van de doelkaarten kennen, dus elke speler geeft aanwijzingen over verschillende doelkaarten. Qua regels werkt dit erg goed en zorgt het voor een naadloze samenwerkingservaring.

Wat we erg leuk vinden aan Codenames Duet is dat ze een optionele campagnemodus hebben toegevoegd. In deze modus verplaatsen spelers zich op een kaart van land naar land en spelen ze in elk land een spel. Naarmate je door de landen vordert, worden de spellen ook moeilijker, dus er is een gevoel van vooruitgang. Er zijn in totaal 5 kaarten om te voltooien, dus dat is lekker veel.

Als bonus kun je de kaarten van Codenames Duet ook gebruiken in combinatie met de originele Codenames. Dus in feite is Codenames Duet ook een uitbreiding op de originele Codenames. Maar je hebt de originele Codenames natuurlijk niet nodig om Codenames Duet te spelen.

We houden van alle Codenames versies, maar Codenames Duet vinden we bijna de beste Codenames versie.

Codenames Duet is een kort en eenvoudig spel, dat je nog steeds eindeloos kunt blijven spelen, dus het is wat ons betreft het beste coöp bordspel voor 2 personen.

Robinson Crsoe (coop bordspel)Robinson Crusoe is een coöperatief bordspel waarin je groep strandt op een verlaten eiland. Maar het eiland herbergt veel geheimen en verrassingen.

De grootste kracht van dit spel is ook zijn potentiële ondergang: het is enorm. Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt doen. In eerste instantie wil je waarschijnlijk een klein kampvuur maken en een plek om te slapen. Later zul je dit uitbreiden tot een volledige nederzetting met muren, boerderijen, wapenkamers en wat dan ook. Later ga je expedities de jungle in om verloren schatten en nederzettingen te vinden, en misschien ontdek je wel het grootste geheim van het eiland…

Omdat Robinson Crusoe zo uitgebreid is, duurt het ook minstens een uur om een sessie te voltooien, en je kunt het heel vaak opnieuw spelen en elke keer andere dingen doen. Het is absoluut een spel voor doorzetter die niet bang is om afzonderlijke regels te leren voor het maken van vuur, het gebruik van wapens en het ontdekken van voorwerpen.

Omdat dit coöp bordspel in het begin vrij ingewikkeld is, raden we je aan om het te kopen als je een groep hebt waarmee je meerdere sessies gaat spelen. Anders loop je tegen het klassieke probleem van coöp bordspellen aan dat de meer ervaren spelers de beslissingen van de groep volledig domineren.

Robinson Crusoe is dus een fantastisch coöperatief bordspel met eindeloze mogelijkheden, gegeven dat je groep voldoet aan de voorwaarden die we hier noemen.

Pandemic bordspelPandemic is het eerste coöperatieve bordspel dat populair werd. Dit spel begon eigenlijk het hele genre van coöp bordspellen.

Zoals we eerder hebben uitgelegd, denken we dat Pandemic Legacy nog beter is dan Pandemic. Maar, Pandemic Legacy is alleen zo zo goed als het is, omdat het volledig gebouwd is op de spelregels van de originele Pandemic.

In Pandemic reizen jij en je team de wereldkaart rond om de ziektes te bestrijden en de geneesmiddelen uit te vinden. Het spel is soms stressvol en vereist coördinatie tussen jou en je teamleden. Als jullie niet allemaal samenwerken, heb je geen kans in Pandemic.

Hoewel Pandemic niet echt het beste coöp bordspel meer is, is het nog steeds erg goed. En zoals we in onze Pandemic ranking uitleggen, zijn er nog steeds goede redenen om het originele spel te kopen. Als je het spel bijvoorbeeld met meerdere verschillende groepen wilt spelen, kan de originele versie beter bij je passen dan de Legacy versie.

Het Beste Coöperatieve Bordspel?

We hopen dat onze ranking vande beste coöperatieve bordspellen je heeft geholpen een geschikt bordspel voor jou te vinden.

Hebben we nog een van jouw favoriete coöp bordspellen gemist? Laat het ons weten! Dan verwerken we jouw bordspel in een aankomende update van dee post.