Beste Catan Uitbreiding | Kolonisten Van Catan

Hoewel we het basisspel erg leuk vinden, vinden we Catan nog leuker met een of meerdere uitbreidingen. Maar wat is de beste uitbreiding van Catan? In deze ranglijst delen we wat volgens ons de beste Catan uitbreiding  is en waarom.

Let op: De spellen in deze post zijn Catan uitbreidingen en vereisen het Catan basisspel om speelbaar te zijn, tenzij expliciet anders is aangegeven.

Catan uitbreiding steden en riddersSteden en Ridders is is de beste Catan uitbreiding als je het ons vraagt. In steden en ridders is handel en ontwikkeling veel belangrijker dan het bouwen van wegen en nederzettingen. De uitbreiding heeft verschillende elementen die we hier bespreken: nieuwe goederen, nieuwe voortgangskaarten, nieuwe dobbelstenen, piraten en ridders. Daarna bespreken we waarom we denken dat Steden en Ridders de beste Catan uitbreiding is.

Nieuw: handelswaren

Naast de grondstoffen van het basisspel, introduceert Steden en Ridders drie nieuwe handelswaren: munten, stoffen en boeken.

Handelswaren worden grotendeels op dezelfde manier verkregen als normale grondstoffen. Maar in plaats van twee grondstoffen, produceren steden die grenzen aan bergen, weilanden en bosgebieden slechts één grondstof maar ook één handelswaar. Bergen produceren munten, weiden produceren stoffen en bossen produceren boeken. Deze nieuwe goederen kunnen worden gebruikt om stadsverbeteringen te kopen.

Aan het begin van het spel ontvangt elke speler een ontwikkelingsboekje. Om een pagina van het ontwikkelingsboekje om te mogen slaan, oftewel om je stad te verbeteren, moet je een bepaalde hoeveelheid aan handelswaren betalen. Hoe meer stadsverbeteringen je hebt, hoe groter de kans dat je voortgangskaarten krijgt.

Nieuw: voortgangskaarten

Voortgangskaarten vervangen de ontwikkelingskaarten van het basisspel. Ze zijn behoorlijk uitgebreid en vallen onder een van de drie categorieën: handel, politiek en wetenschap.

Met de handelsvoortgangskaarten kun je mensen dwingen om met je te handelen of grondstoffen van hen  stelen. Met de politieke voortgangskaarten kun je ridders van je tegenstanders stelen, hun wegen herstructureren of hun handkaarten stelen. De wetenschappelijke voortgangskaarten geven je gratis spullen of kortingen.

Je krijgt voortgangskaarten als de juiste combinatie van dobbelstenen wordt gegooid. Hoe meer stadsverbeteringen je hebt, hoe groter deze kans wordt.

Nieuwe dobbelstenen, barbaren en ridders

Een van de twee dobbelstenen van het basisspel wordt vervangen door een rode dobbelsteen en er wordt een nieuwe gebeurtenisdobbelsteen aan het spel toegevoegd.

De gebeurtenisdobbelsteen toont drie stadspoorten in drie verschillende kleuren, die overeenkomen met de drie categorieën voortgangskaarten. De andere drie zijden van de dobbelsteen tonen een piratenschip. De combinatie van de rode dobbelstenen en de evenementendobbelstenen bepalen wie in aanmerking komt voor een voortgangskaart.

Maar als een schip wordt gerold, komen het barbarenship dichter bij Catan. Om de barbarenaanval te doorstaan, moeten ridders de steden verdedigen. Tijdens het spel kopen de spelers ridders, als ze genoeg ridders hebben, worden de barbaren verslagen. Als ze te weinig ridders hebben, plunderen de barbaren enkele van de minst beschermde steden.

Waarom is dit de beste Catan uitbreiding?

Wat we zo leuk vinden aan Cities and Knights is dat de handelswaren het spel veel strategischer maken. Het basisspel heeft eigenlijk maar één macro-strategie: bouw zo veel mogelijk steden en nederzettingen. Omdat iedereen dezelfde macro-strategie speelt, hangt het winnen van Catan af van kleine optimalisaties, en geluk.

Met de uitbreiding Steden en Ridders is het bouwen van veel steden en nederzettingen niet meer de enige strategie. Met de handelswaren en voortgangskaarten zijn er andere manieren om overwinningspunten te behalen. Dit verandert alles en maakt Catan een nog veel strategischer spel. Daarom denken we dat Steden en Ridders de beste Catan uitbreiding is.

Wil je Catan Steden en Ridders spelen met meer dan 4 spelers? Koop dan de uitbreiding Steden en Ridders en de uitbreiding Steden en Ridders voor 5-6 spelers. Let op: om de uitbreiding Steden en Ridders voor 5-6 spelers te spelen, heb je ook de Basisspel uitbreiding voor 5-6 spelers nodig.

Catan uitbreiding Piraten en OntdekkersPiraten en Ontdekkers is de grootste Catan uitbreiding. Het bestaat uit vier missies of scenario’s, die je los of allemaal tegelijk kunt spelen. Nieuwe elementen in deze uitbreiding zijn havens en gouden munten.

Land in Zicht!

De eerste missie is Land in Zicht. Deze missie lijkt veel op de Zeevaarders uitbreiding – die we later in deze post bespreken – maar is veel dynamischer. Het bord bestaat uit meerdere eilanden, maar sommige eilanden zijn nog niet verkend. Dat wil zeggen, de zeshoekige landtegels worden met de bovenkant naar beneden geplaatst. Om dit land te ontdekken moet een speler een schip naar zo’n vakje verplaatsen, zodat de tegel wordt onthuld.

Omdat de individuele schepen vrij kunnen bewegen over het water, is deze missie veel dynamischer dan de Zeevaarders uitbreiding.

Piraten depots

De tweede missie heet Piraten depots. In dit scenario zijn goudvelden verborgen in de onontgonnen eilanden. Deze goudvelden worden echter bezet door piraten. Om de piraten te verslaan en ze weg te jagen, sturen spelers hun bemanning naar een bezet vak. Zodra er 3 bemanningen op een bezet vakje zijn, worden de piraten verslagen. Een leuke twist hier is dat de bemanningen niet van één speler hoeven te zijn. Je kunt samenwerken, of elkaar tegenwerken, door bemanningsleden strategisch naar bezette vakjes te sturen.

Vissen en Specerijen

De derde en vierde missie heten respectievelijk Vissen en Specerijen. In deze modules worden vis en specerijen geïntroduceerd.

Door vissen te ontdekken ontvangt een speler vissen die, als ze naar de haven worden gebracht, overwinningspunten opleveren. De kruiden die mee naar huis worden genomen, worden ook beloond met overwinningspunten en kunnen bovendien extra voordelen voor de speler opleveren.

Een goede Catan uitbreiding?

De ultieme manier om deze Catan uitbreiding te spelen, is door alle modules tegelijk te gebruiken. Dit zorgt voor een zeer uitgebreid spel met veel verschillende strategieën, nieuwe manieren om met medespelers om te gaan en veel meer mogelijkheden om overwinningspunten te verwerven.

De Piraten en Ontdekkers uitbreiding is verreweg de grootste Catan uitbreiding. De uitbreiding introduceert meerdere verschillende manieren waarop overwinningspunten kunnen worden behaald. Door de bewegingen van de schepen is het spel veel dynamischer dan het basisspel. Onze ervaring leert echter dat de combinatie van nieuwe elementen en dynamiek het moeilijk maakt om deze uitbreiding onder de knie te krijgen. Vooral voor meer casual spelers is dit misschien niet de beste uitbreiding om mee te beginnen.

Dat gezegd hebbende, meer ervaren spelers die op zoek zijn naar een uitdaging, zouden zeker moeten overwegen om deze uitbreiding te kopen. Wij vinden zelf Steden en Ridders nog iets leuker, maar wat ons betreft is Piraten en Ontdekkers ruim de tweede beste Catan uitbreiding.

Wil je Catan Piraten en Ontdekkers spelen met meer dan 4 spelers? Koop dan de Piraten en Ontdekkers uitbreiding samen met de uitbreiding Piraten en Ontdekkers voor 5-6 spelers. Merk op dat om de uitbreiding Piraten en Ontdekkers voor 5-6 spelers te kunnen spelen, je ook de uitbreiding voor het basisspel voor 5-6 spelers nodig hebt.

Catan uitbreiding KosmonautenCatan: Kosmonauten is een zelfstandige Catan uitbreiding met een ruimte thema. Je hebt dus niet het Catan basisspel nodig om het te spelen.

Soms zijn zelfstandige uitbreidingen van een bordspel niet veel meer dan het oude spel in een nieuw jasje. Maar Kosmonouten is meer dan dat.

Kosmonouten is een van de beste zelfstandige uitbreidingen die ik ken. Het ruimtethema is heel mooi en goed uitgewerkt en het is absoluut gebaseerd op Catan, maar het is ook echt een nieuw spel.

Het grootste verschil met de originele Catan is dat er geen wegen zijn. In plaats van wegen om over te reizen, zijn er ruimteschepen. Elke speler heeft zijn eigen moederschip dat tijdens het spel wordt geüpgraded om het speciale vaardigheden te geven. Het leukste is dat deze upgrades (motoren, kanonnen, roemringen) letterlijk op je ruimteschip gebouwd moeten worden.

De spelregels van Kosmonouten verschillen enigszins van de originele Catan. Het meest opvallende verschil is het nieuwe inhaalmechanisme. Naast het gooien van dobbelstenen om de verdeling van grondstoffen te bepalen, krijgen spelers met weinig overwinningspunten elke beurt een gegarandeerde grondstof. Dit helpt langzamere of minder fortuinlijke spelers om de rest bij te houden.

Kortom, Catan Kosmonouten is de beste zelfstandige uitbreiding van Catan. Maar, behalve met de uitbreiding voor 5-6 spelers, kan Kosmonouten niet met andere uitbreidingen gecombineerd worden. Daarom zou ik persoonlijk gaan voor een uitbreiding naar de originele Catan. Dat gezegd hebbende, als je echt van de ruimte houdt en Catan leuk vindt, maar iets anders wilt, raad ik Catan: Kosmonouten zeker aan.

Çatan uitbreiding zeevaardersZeevaarders draait om water. Het spelbord wordt vergroot met een aantal watervlakken. En aan de andere kant van het water ontstaan ​​nieuwe oevers.

Je kunt per schip over het water reizen, met vaarroutes (een soort wegen voor op het water). De nieuwe eilanden maken het spel groter dan het was en er valt nog veel meer te ontdekken.

Nieuwe scenario's

In het rulebook worden enkele nieuwe scenario’s gemodelleerd. Als Seafarers nieuw voor je zijn, zijn ze geweldig om uit te proberen. Meer ervaren spelers kunnen hun eigen scenario bedenken. Maar er is één scenario dat opvalt: de wonderen van Catan. The Wonders of Catan introduceert een nieuwe manier om te winnen. Spelers winnen niet alleen door 10 overwinningspunten te behalen, maar ook door een Wonder te voltooien. Dit extra element is echt een leuke toevoeging aan het spel.

De beste Catan uitbreiding voor beginners

Zeevaarders is een simpele doch leuke uitbreding. Het water en de schepen maken het spel groter en daarmee iets leuker. Daarom vinden we Zeevaarders de beste Catan uitbreiding voor beginners.

Helaas voegt de uitbreiding geen nieuwe strategische elementen toe aan het spel. Het maakt het alleen maar groter. We spelen nog steeds graag Zeevaarders, maar het liefst in combinatie met een andere uitbreiding.

Wil je Catan Zeevaarders spelen met meer dan 4 spelers? Koop dan de uitbreiding Zeevaarders samen met de uitbreiding Zeevaarders voor 5-6 spelers. En let op dat om de uitbreiding Zeevaarders voor 5-6 spelers te spelen, je ook de uitbreiding van het basisspel voor 5-6 spelers nodig hebt.

5. Catan: Het Duel

Catan Duel uitbreidingCatan: Het Duel is een Catan kaarspel voor 2 spelers. Technisch gezien kan de originele Catan met 2 spelers worden gespeeld, maar hij is duidelijk ontworpen voor meer. Daarom is er een speciaal kaartspel voor twee spelers gemaakt, namelijk Catan: Het Duel.

Het grootste verschil tussen Catan: Het Duel en het originele bordspel is het gebrek aan bord in Duel. Duel is namelijk een kaartspel. Spelers bouwen met deze kaarten wegen en uitbreidingen rond hun respectievelijke nederzetting. De kaarten zijn onderverdeeld in tijdperken die afzonderlijk of allemaal tegelijk kunnen worden gespeeld.

Catan voor 2 spelers

Hoewel het Duel speciaal voor twee spelers is gemaakt, voelt het soms alsof er niet zoveel interactie is. Je communiceert natuurlijk via kaarten, maar waar je in de originele Catan iemands weg kon afsnijden, bestaat zoiets niet in het Duel.

Dat gezegd hebbende, Rivals for Catan is een uitstekend spel voor twee spelers. In het begin kan het een beetje ingewikkeld zijn, maar als je de tijdperken speelt zoals wordt geadviseerd in de regels, leer je het spel langzamerhand steeds beter kennen. Als wij met zijn tweeën zijn spelen we altijd het Duel in plaats van de normale Catan.

Catan uitbreiding kooplieden en barbarenKooplieden en Barbaren is meer een verzameling mini-uitbreidingen dan een grote Catan uitbreiding.

Kooplieden en Barbaren bevat 5 kleine uitbreidingen en 4 kleine toevoegingen aan het spel. De mini-uitbreidingen zijn 5 verschillende scenario’s: de vissers van Catan, de rivieren van Catan, de grote karavaan, de barbaarse aanval en handelaars en barbaren.

De vier toevoegingen zijn de vriendelijke struikrover, de ‘Gebeurtenissen op Catan’ kaarten, de havenmeester en Catan voor 2 spelers.

Sommige van de scenario’s en toevoegingen zijn erg leuk, anderen zijn niet zo denderend, maar over het algemeen zijn we fan van Kooplieden en Barbaren.

Vissers van Catan

In de Vissers van Catan worden enkele visgebieden op het spelbord geplaatst. Nederzettingen naast een visgebied kunnen vis vangen. Vis is een extra hulpbron die kan worden gebruikt om bepaalde dingen te kopen, de overvaller verplaatsen of een weg aan te leggen. Dit is een leuke nieuwe toevoeging, maar niet super spannend of revolutionair. Toch verandert de dynamiek van het spel enigszins en wordt het spel iets evenwichtiger.

Rivieren van Catan

In de Rivieren van Catan worden zeven nieuwe riviergebieden geïntroduceerd die ergens op het spelbord worden geplaatst. Om de rivieren over te steken heb je bruggen nodig.

Daarnaast worden munten geïntroduceerd. Het bouwen van bruggen langs een rivier levert de spelers munten op. Munten kunnen worden gebruikt om grondstoffen te kopen of te ruilen, maar ze kunnen ook worden gespaard om een extra overwinningspunt te krijgen.

Persoonlijk hou ik niet van deze mini-uitbreiding. De munten kunnen een grote rol spelen in het spel en leiden weg van de essentie van Settlers of Catan: middelen verzamelen om wegen en nederzettingen te bouwen.

Karavaans

In de Karavaans zijn de woestijnen van Catan vervangen door oases, waaruit karavaans kunnen ontstaan. Elke keer dat een speler een nederzetting of stad bouwt, kan een kameel aan het einde van een van de drie karavanen worden geplaatst. De spelers bieden graan of wol om stemmen te kopen die bepalen waar de kameel moet worden geplaatst. Kamelen naast steden of nederzettingen geven de speler een extra overwinningspunt.

Hoewel ik de kameelfiches leuk vind, is het een iets saaiere variant van handelaren en barbaren. Ik zou aanraden om die uitbreiding te spelen in plaats van Karavaans.

Barabaren aanval

In de Barabren aanval kunnen tegels worden uitgeschakeld door barbaren waardoor ze geen grondstoffen meer produceren. Als er drie barbaren op een vakje staan, wordt dat vakje als veroverd beschouwd en levert het geen grondstoffen op. De spelers kunnen de barbaren vangen door ridders te gebruiken. Gevangen barbaren zijn overwinningspunten waard.

Deze uitbreiding is een leuke toevoeging aan het spel. De plaatsing van barbaren kan bijna aanvoelen als pandemie. Een keerzijde van deze uitbreiding is dat als je hard wordt geraakt door de barbaren, het soms moeilijk is om te herstellen.

Kooplieden en barbaren

In Kooplieden en Barbaren worden drie nieuwe handelstegels geïntroduceerd. Ook worden wagens geïntroduceerd, met deze wagens leveren spelers goederen van het ene handelsvak naar het andere. Succesvolle leveringen leveren overwinningspunten en goud op. Het afleveren van goederen wordt bemoeilijkt door barbaren die de weg bezetten en een beperkt en kostbaar aantal bewegingen voor de wagens.

Deze uitbreiding verdiept Catan enorm. De wagens en goederen zijn een nieuw element om overwinningspunten te behalen, wat ik erg leuk vind.

De 4 toevoegingen in deze Catan uitbreiding

Met de Vriendelijke struikrover kan de struikrover niet worden gebruikt om kaarten te stelen van een speler die slechts 2 overwinningspunten heeft. Persoonlijk vind ik deze variant niet zo leuk, maar als je met kleine kinderen speelt, wil je hem misschien gebruiken.

Met de ‘gebeurtenissen van Catan‘ kaarten worden de dobbelstenen vervangen door gebeurteniskaarten. Het getal op de Gebeurteniskaart bepaalt welke vakken grondstoffen opleveren, net zoals bij het gooien van de dobbelstenen, maar daarnaast kan de kaart een gebeurtenis hebben. Deze gebeurtenissenlijken veel op sommige ontwikkelingskaarten.

Als groot fan van strategie ben ik altijd een beetje terughoudend om spelletjes met dobbelstenen te spelen; het maakt het moeilijker om strategieën uit te proberen, omdat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen een goede strategie en gewoon geluk hebben. Daarom vind ik deze Catan variant met gebeurteniskaarten erg leuk.

Met de Havenmeester krijgt de speler met de meeste nederzettingen die aan een haven grenzen, de havenmeesterkaart. De Havenmeester is een leuke extra stimulans om een ​​nederzetting in een haven te bouwen, maar op zich niet super interessant.

Catan voor 2 spelers introduceert een nieuwe neutrale derde speler. Elke keer dat een speler een weg of nederzetting bouwt, moet hij ook een weg of nederzetting voor de neutrale speler plaatsen. Ik hou echt van deze variant. Door de neutrale speler heb je de kans om meer invloed uit te oefenen op je tegenstander.

Wat vinden wij van deze Catan uitbreiding?

Hoewel Kooplieden en Barbaren geen volledige uitbreiding is, is het een leuke toevoeging aan het basisspel. We raden echter aan om eerst een andere uitbreiding te kopen voordat je deze koopt. Kooplieden en Barbaren maakt het spel leuker, terwijl andere uitbreidingen het spel naar een heel nieuw niveau tillen. Maar als je de andere uitbreidingen al hebt, denken we dat je de mini-uitbreidingen van Kooplieden en Barbaren zult waarderen.

Wil je Catan Kooplieden en Barbaren spelen met meer dan 4 spelers? Koop dan ook de uitbreiding Kooplieden en Barbaren voor 5-6 spelers. Merk op dat om deze uitbreiding te spelen, je ook de uitbreiding van het basisspel voor 5-6 spelers nodig hebt.

Catan uitbreiding voor 5-6 spelersCatan voor 5-6 spelers is geen echte uitbreiding, maar toch wel erg leuk om te hebben. Als je een grote familie of bordspelgroep hebt en Catan met meer dan vier spelers wilt spelen, is deze uitbreiding de juiste keuze.

Ik heb het niet in de bovenstaande lijst opgenomen, omdat het zelf geen echte uitbreiding is. Dat gezegd hebbende, het toevoegen van extra spelers aan een spel verandert veel met betrekking tot strategie en spelerinteractie.

De enige functie die de uitbreiding van 5-6 spelers toevoegt, is de extra bouwfase. Aan het einde van elke beurt, voordat de volgende speler aan zijn beurt begint, mogen alle spelers iets bouwen met de beschikbare middelen. Deze extra bouwfase is nodig omdat je anders veel vaker te veel grondstoffen zou hebben als er 7 gegooid wordt (omdat je zelf minder vaak aan de beurt bent).

Merk op dat deze uitbreiding alleen voor het basisspel is. Voor elke extra uitbreiding heb je ook de uitbreiding voor 5-6 spelers van die specifieke uitbreiding nodig, om het met 5-6 spelers te spelen.

Andere Catan Spellen

Ten slotte wilden we nog het Catan Dobbelspel en Catan: Het Snelle Kaartspel benoemen. Dit zijn allebei simpele en snelle spellen in de stijl van Catan. Het zijn dus geen uitbreidingen, maar gewoon leuke spelletjes, bijvoorbeeld voor op reis. Dat laatste geldt ook voor de Catan Reiseditie.

Wat is de beste Catan uitbreiding?

We hopen dat onze Catan uitbreidingen ranking je heeft geholpen om te bepalen wat de beste Catan uitbreiding voor jou is.

Ben je het eens met onze Catan ranking, of juist niet? Laat het ons weten! Dan verwerken we jouw commentaar wellicht in een aankomende update van dee post.