Zoals bij veel spellen het geval is, is het bij Asante soms niet helemaal duidelijk wat de spelregels zijn voor specifieke situaties. In dit artikel verduidelijken we de spelregels voor een paar kaarten en bespreken we voor een paar situaties wat de spelregels volgens ons zouden moeten zijn.
Let op: dit is onze eigen interpretatie van hoe de spelregels bedoeld zijn, wat wij voorstellen kan dus afwijken van de officiële spelregels.
De Dierkundige kun je alleen spelen in de beurt van je tegenstander en niet in je eigen beurt. Dat betekent dat de Meerkatten, de Handelaarster en de Dierkundige zelf dus niet kunnen worden geblokkeerd met een Dierkundige.
Je mag de Dierkundige spelen direct nadat je tegenstander een personen- of dierenkaart speelt. De actie die op deze kaart staat wordt dan niet uitgevoerd. Als je tegenstander bijvoorbeeld de Smokkelaar speelt, mag je niet afwachten wat voor goederen hij ontvangt om daarna pas te kiezen of je een Dierkundige wilt spelen of niet.
Als je Meerkatten speelt, speel je nadat je tegenstander zijn kaart heeft gespeeld. Speelt je tegenstander bijvoorbeeld Hoornblazer en speel jij als reactie Meerkatten. Dan mag je op zich best direct zeggen dat je de Meerkatten speelt, maar wacht je totdat je tegenspeler zijn kaarten heeft getrokken en trek jij daarna kaarten.
Speel je in je beurt de Cartograaf, dan mag je alsnog een Heilig gebied kaart spelen.
De Kluizenaar kost gewoon een actie om te spelen. Als je in je beurt niets anders doet dan de Kluizenaar spelen, krijg je dus 4 goud.
Op de Landkaart en de Mancala staat ‘Trek de bovenste kaart van de trekstapel/”Heilig gebied” kaart’. Dit zou moeten zijn ‘Toon de bovenste kaart van de trekstapel/”Heilig gebied” kaart’. Bij de kaarten gaat het er namelijk om wat er op de getoonde kaart staat. Met deze uitleg van de kaart, kunnen de Meerkatten niet worden ingezet na het spelen van de Landkaart of Mancala. Krijg je met de Landkaart een Rwenzori gebergte, dan kun je tegenspeler zijn Meerkatten natuurlijk wel inzetten.
Speel je de Kolonist, dan moet je de acties uitvoeren in de volgorde zoals ze op de kaart staan. Dus – als je meer goederen hebt dan je tegenstander – eerst een goed uit de voorraad kiezen, dan – als je meer handkaarten hebt – twee kaarten trekken – en als laatste – als je meer goud hebt – 3 goud uit de bank nemen.
Voor de Genezer geldt dat je niet meer goud mag noemen dan je hebt. Heb jij maar vier goud en speelt je tegenstander de Genezer, dan mag je niet meer dan vier goud bieden. Je mag wel meer goud bieden dan je tegenstander heeft, in dat geval moet je tegenstander de gekozen personenkaarten aan jou verkopen en kan hij ze niet zelf kopen.
Je mag met de Voodoopop meerdere goudstukken op de Voodoopop hebben liggen door de eerste eigenschap van de Voodoopop te gebruiken en meerdere beurten achter elkaar goud van je tegenstander op de Voodoopop te leggen. Je mag wel maar één goudstuk per keer eraf halen in ruil voor een goed. En je moet natuurlijk extra alert zijn voor de Afrikaanse buffel of de Chimpansee.