Asante: Spelen met de kaarten van je tegenstander

In strategische kaartspellen zoals Asante moet je, om de best mogelijke strategie te vinden, niet alleen rekening houden met welke kaarten jij hebt, maar ook met de kaarten die je tegenstander kan hebben. Asante bevat namelijk sterke counters die onze tegenstander kan gebruiken om onze plannen te dwarsbomen. In dit artikel geven we tips en tactieken die je kunt gebruiken om zo te spelen dat je tegenstander zijn counters niet effectief kan gebruiken.

1. Meerdere voorwerpen tegen Chimpansee

Voorwerpen behoren tot de sterkste kaarten in Asante. Maar Asante bevat ook een aantal sterke counters tegen voorwerpen, waaronden de Chimpansee. Wanneer je de Chimpansee speelt, moet je tegenstander een van de voorwerpen die hij voor zich heeft liggen aan jou geven.

Als je een sterk voorwerp in je hand hebt, is het niet altijd slim om deze direct voor je neer te leggen, omdat je dan het risico loopt dat je tegenstander dit voorwerp van je afpakt met de Chimpansee. Vaak is het verstandiger om te wachten totdat je een tweede voorwerp hebt dat je tegelijkertijd voor je kunt neerleggen. Want als je tegenstander dan de Chimpansee speelt, kun jij dit tweede voorwerp aan hem geven. Dit tweede voorwerp beschermt dus jouw eerste voorwerp tegen de Chimpansee.

2. Nomade, Kolonist en Houtsnijder

De Nomade, Kolonist en Houtsnijder stellen Asante-spelers voor een dilemma: hoeveel goederen moet ik in mijn marktkraam hebben? Vanwege Nomade wil je zo min mogelijk grondstoffen in je marktkraam hebben, maar tegen Kolonist en Houtsnijder is het beter om veel goederen in je marktkraam te hebben. Zoals in ieder dilemma bestaat er geen volledig bevredigend antwoord, maar is het beste vaak om de gulden middenweg te kiezen: 3 goederen in je marktkraam. Dit maakt het namelijk lastig voor je tegenstander om uit het niets meer goederen dan jij te hebben. Het verkleint ook de kans dat je tegenstander simpelweg drie goederen kan kopen en vervolgens drie kaarten mag pakken met de Houtsnijder. De Nomade voor 3 goederen is nog steeds vervelend, maar we moeten onthouden dat er slechts 2 Nomaden in het spel zitten en in totaal 4 Kolonisten en Houtsnijders. Een andere strategie is om de Kolonist slechter te maken door erop te letten dat je tenminste evenveel geld en handkaarten hebt als je tegenstander. Als dit je lukt, kun je ervoor kiezen de Kolonist niet als bedreiging te beschouwen. Dit leidt je ertoe om minder dan 3 goederen in je marktkraam te hebben zodat je de Nomade minder effectief maakt.

3. Testen voor dierkundigen

Dierkundige is de ultieme counterkaart van Asante. Wanneer je tegenstander een personen- of dierenkaart speelt, kun jij de Dierkundige inzetten om het effect van die kaart te annuleren. Dit effect is bijna gegarandeerd heel sterk, omdat je simpelweg kunt wachten totdat je tegenstander een uitermate sterke personen- of dierenkaart speelt, en vervolgens de Dierkundige kunt spelen om een hele goede kaart van je tegenstander te blokkeren.

Er zitten vier Dierkundigen Asante en daarom is het heel belangrijk om er zoveel mogelijk omheen te spelen. Dit doe je door niet direct je beste personen- of dierenkaart in te zetten, maar in plaats daarvan eerst te testen of je tegenstander een Dierkundige heeft met een minder sterke personen- of dierenkaart. Die kaart fungeert als een lokkaart. Het is belangrijk dat de lokkaart wel sterk genoeg is om je tegenstander een Dierkundige in te laten zetten. Indien mogelijk, speel je meerdere lokkaarten voordat je de kaart speelt waar het je echt om gaat, zodat je tegenstander al zijn Dierkundigen heeft ingezet wanneer je deze laatste kaart speelt. Als je nog geen lokkaart in handen hebt, is het vaak verstandiger te proberen eerst een lokkaart te vinden en die te spelen dan simpelweg direct je sterke kaart te spelen en het risico te lopen dat je tegenstander een Dierkundige speelt.

4. Meerkatten

Meerkatten is een enorm sterke kaart omdat je vier kaarten mag trekken zonder dat dit je een actie kost. Bovendien is het bijna onmogelijk om Meerkatten te voorkomen en nog steeds effectief te spelen, omdat kaarten trekken een onderdeel is van iedere succesvolle strategie in Asante. [foto meerkatten] In de eindfase van het spel kun je wel rekening houden met de Meerkatten van je tegenstander. Als je een manier ziet om het spel te beëindigen zonder kaarten te trekken buiten de trekfase, kan dit het verschil zijn tussen winnen en verliezen.

5. Handelaarster

Ook voor Handelaarster geldt dat het moeilijk is om volledig om haar heen te spelen, omdat je er in Asante niet aan ontkomt om goederen te verhandelen. Je kunt echter wel oppassen met welke goederen je precies verhandelt. Je wilt bijvoorbeeld vermijden dat je goederen verhandelt die je tegenstander allemaal in zijn marktkraam heeft liggen, want in dat geval kan hij met de Handelaarster zijn goederen verkopen. Over het algemeen geldt dat je moet voorkomen dat je tegenstander zijn Handelaarster kan gebruiken om goederen te verkopen; dat hij met de Handelaarster goederen koopt daar kun jij weinig tegen doen.

6. Hoornblazer tegen de Genezer

De Genezer is een extreem sterke kaart wanneer er sterke personenkaarten in de aflegstapel liggen. De Hoornblazer heeft als effect dat de aflegstapen in de trekstapel wordt geschud, en dus dat de aflegstapel leeg komt te liggen. Je kunt de Hoornblazer dus inzetten om te voorkomen dat je tegenstander een sterke Genezer kan spelen. [foto genezer en hoornblazer] Als je niet direct kaarten nodig hebt, kun je wachten met het spelen van je Hoornblazer totdat er sterke personenkaarten in de aflegstapel liggen. Als je tegenstander de Genezer in zijn handen heeft, voorkom je op deze manier dat hij hem uit kan spelen.