Asante: Hoeveel goud moet je uitgeven aan de Genezer?

De Genezer is een sterke kaart in Asante. Als je de Genezer speelt zoek je in de aflegstapel 1 of 2 personenkaarten. Vervolgens noemt je tegenstander een bedrag. Als je zelf de personenkaarten wilt hebben, moet jij dat bedrag aan de bank betalen. Anders moet je tegenstander dat bedrag aan jou betalen en krijgt hij de kaarten. Als je tegenstander de Genezer speelt, hoeveel moet je dan bieden voor de kaarten?

Keer twee

Omdat Asante een spel is met twee personen waarbij de speler met het meeste goud wint, is er iets interessants aan de hand met het betalen van goud aan je tegenstander. Wanneer je goud aan de bank betaalt, heb je gewoon het aantal goud dat je weggaf minder. Stel je hebt allebei 20 goud en je tegenstander betaalt 4 goud aan de bank, dan heeft je tegenstander aan het eind nog maar 16 goud en jij nog steeds 20 goud. Dat is een voorsprong van 4. Maar stel nou dat je tegenstander 4 aan jou betaalt. Dan heeft je tegenstander nog maar 16 goud, maar jij 24. Dat is een voorsprong van maar liefst 8! Goud dat je aan je tegenstander betaalt is eigenlijk twee keer zoveel waard.

Dit mechanisme moet je goed in je achterhoofd houden bij het bieden op de kaarten van de Genezer. Het voelt misschien heel zuur om maar 4 te bieden op hele goede kaarten omdat je tegenstander ze dan voor niet veel goud kan kopen, maar eigenlijk bied je dus 8. Hoeveel je dan moet bieden is erg afhankelijk van welke personenkaarten er op het spel staan en het eerdere verloop van het spel.

Handkaarten

Over het algemeen is het verschrikkelijk goed om heel veel handkaarten te hebben. Daarom zijn personenkaarten die kaarten opleveren veel waard. Denk aan Hoornblazer (+2 kaarten), Houtsnijder (als je veel goederen hebt of kunt kopen) of Kolonist (als je al voorstaat op je tegenstander). Als je veel goederenkaarten hebt, kan Onderhandelaar ook een sterke kaart zijn. Andere kaarten (bijvoorbeeld Nomade en Smokkelwaar) kunnen ook veel opleveren. Deze kaarten zijn daarom best wat waard.

 

Hoeveel goud je er precies aan zou willen uitgaven verschilt natuurlijk per situatie. Onze ervaring is dat wanneer je een voorsprong van ongeveer 15 goud weet te krijgen, je meestal wel wint (tenzij je bijna geen kaarten hebt of je tegenstander heel veel goederen). Meer dan 7 uitgeven voor kaarten van de Genezer is dus niet zo slim. Voor hele goede kaarten of helemaal aan het begin van het spel zou je 5 of 6 kunnen bieden. Over het algemeen is 4 een goed bod.