7 Wonders Duel: Wat is het slechtste wonder?

Het beeld van Zeus is het slechtste wonder in 7 Wonders Duel. Het wonder is duur en het effect ervan matig. In veel spellen waarin het beeld van Zeus meedoet, wordt het niet eens gebouwd.

Waarom is het beeld van Zeus zo slecht?

Om te begrijpen waarom het beeld van Zeus zo slecht is, kunnen we het wonder het beste vergelijken met het wonder dat er het meest op lijkt: Circus Maximus. Circus Maximus kost drie ruwe grondstoffen (twee steen en een hout) en een verfijnde grondstof (glaswerk). Dit is goedkoper dan het beeld van Zeus, die drie ruwe grondstoffen kost (steen, hout en klei) en twee verfijnde grondstoffen (twee papyrus).

Aangezien het beeld van Zeus duurder is dan Circus Maximus, zou je verwachten dat zijn effect ook beter is. Beide wonderen leveren drie overwinningspunten en een stap op de militaire ladder op. Het verschil is dat Circus Maximus een verfijnde grondstofkaart van de tegenstander vernietigt, en het beeld van Zeus een ruwe grondstofkaart. De vraag is dus wat beter is: een ruwe grondstofkaart vernietigen, of een verfijnde grondstofkaart.

Het antwoord, jammer genoeg voor Zeus, is een verfijnde grondstofkaart. Van iedere verfijnde grondstofsoort zitten namelijk slechts twee grondstofkaarten in het spel, en van iedere ruwe grondstofsoort drie. De verfijnde grondstofkaarten zijn dus zeldzamer. Daar komt nog bij dat voor iedere ruwe grondstofsoort een aparte gele kaart bestaat waarmee die grondstof goedkoop ingekocht kan worden, terwijl de verfijnde grondstoffen samen op één gele kaart staan.

Het beeld van Zeus heeft dus een minder sterk effect dan Circus Maximus en is ook nog eens duurder. Deze combinatie maakt de kaart feitelijk onspeelbaar. Want omdat het beeld van Zeus zo duur is, kun je hem vaak pas tegen het einde van de tweede eeuw kopen, en tegen die tijd zijn alle grondstofkaarten al voorbij gekomen waardoor je tegenstander het verlies van één ruwe grondstofkaart helemaal makkelijk kan opvangen.

Hoe los je dit op?

Het beeld van Zeus is dus veel slechter dan Circus Maximus, en Circus Maximus is al een middelmatig wonder. De speler die het beeld van Zeus krijgt heeft dus een nadeel. Hoe krijg je dit weer eerlijk?

Je kunt grofweg twee dingen doen: je kunt natuurlijk ervoor kiezen om het beeld van Zeus uit het spel te halen, op deze manier heeft geen van de spelers last van het beeld van Zeus.

Waar wij echter meestal voor kiezen is om het beeld van Zeus goedkoper te maken: in plaats van 2 papyrus, kost het maar 1 papyrus. Op deze manier kost het beeld minder verfijnde grondstoffen, waardoor je het al eerder in het spel kan spelen wanneer het effect misschien wel groter is. 

Meer strategie of meer spellen?

We hopen dat je onze strategie artikelen leuk en interessant vindt. Wil je dat we meer strategie artikelen maken over jouw lievelingsspel, laat het ons weten helemaal onderaan de pagina.

7 Wonders Duel is het beste spel voor 2 personen. Benieuwd naar de rest van de top 8? Lees hier ons artikel over de beste spelen voor 2 spelers.