7 Wonders Duel: Wat is het slechtste wonder?

Het beeld van Zeus is het slechtste wonder in 7 Wonders Duel. Het wonder is zo duur en het effect ervan zo matig dat het beeld van Zeus in de meeste spellen waarin het meedoet niet eens gebouwd wordt.

Om te begrijpen waarom het beeld van Zeus zo slecht is, kunnen we het wonder het beste vergelijken met het wonder dat er het meest op lijkt: Circus Maximus. Circus Maximus kost drie ruwe grondstoffen (twee steen en een hout) en een verfijnde grondstof (glaswerk). Dit is goedkoper dan het beeld van Zeus, welke drie ruwe grondstoffen kost (steen, hout en klei) en twee verfijnde grondstoffen (twee papyrus).

Afbeeldingsresultaat voor duel circus maximus

Aangezien het beeld van Zeus duurder is dan Circus Maximus, zou je verwachten dat zijn effect ook beter is. Beide wonderen leveren drie overwinningspunten en een stap op de militaire ladder op. Het verschil is dat Circus Maximus een verfijnde grondstofkaart van de tegenstander vernietigt, en het beeld van Zeus een ruwe grondstofkaart. De vraag is dus wat beter is: een ruwe grondstofkaart vernietigen, of een verfijnde grondstofkaart.

Het antwoord, jammer genoeg voor Zeus, is een verfijnde grondstofkaart. Van iedere verfijnde grondstofsoort zitten namelijk slechts twee grondstofkaarten in het spel, en van iedere ruwe grondstofsoort drie. De verfijnde grondstofkaarten zijn dus zeldzamer. Daar komt nog bij dat voor iedere ruwe grondstofsoort een aparte gele kaart bestaat waarmee die grondstof goedkoop ingekocht kan worden, terwijl de verfijnde grondstoffen samen op één gele kaart staan.

Het beeld van Zeus heeft dus een minder sterk effect dan Circus Maximus en is ook nog eens duurder. Deze combinatie maakt de kaart feitelijk onspeelbaar. Want omdat het beeld van Zeus zo duur is, kun je hem vaak pas tegen het einde van de tweede eeuw kopen, en tegen die tijd zijn alle grondstofkaarten al voorbij gekomen waardoor je tegenstander het verlies van één ruwe grondstofkaart helemaal makkelijk kan opvangen.

Het beeld van Zeus is dus veel slechter dan Circus Maximus, en Circus Maximus is al een middelmatig wonder. Bordspeltheorie raadt daarom aan om het beeld van Zeus uit het spel te halen; anders heeft de speler die ermee opgezadeld wordt een groot nadeel. Of als je toch graag met het beeld van Zeus speelt, raden we aan om hem goedkoper te maken, bijvoorbeeld één steen minder.