7 Wonders Duel: Hoe speel je het Mausoleum?

Het Mausoleum heeft misschien wel het sterkste effect van alle wonderen, maar er is een vaardige speler voor nodig om dit effect goed te gebruiken.

Het Mausoleum heeft als effect dat je een kaart uit het kerkhof mag pakken, oftewel een kaart die een speler tijdens het spel heeft verkocht. Dit is een enorm sterk effect, omdat je tegenstander nu niet zomaar meer kaarten kan verkopen. Je tegenstander moet eigenlijk alle kaarten kopen die veel waard zijn, zoals bijvoorbeeld wetenschapskaarten en strategiekaarten met meerdere strategie-iconen. Anders kun jij ze namelijk gratis uit het kerkhof terughalen. En omdat kaarten die veel waard zijn ook altijd veel kosten, is je tegenstander het hele spel lang geforceerd om veel geld uit te geven aan dure kaarten waar hij zelf niet per se veel aan heeft.

Het Mausoleum kan dus een heel sterk wonder zijn, maar deze kracht wordt niet in alle potjes gerealiseerd. In sommige potjes heeft je tegenstander namelijk een goede economie, in de vorm van veel grondstofkaarten en commerciële kaarten, waardoor hij niet veel geld hoeft uit te geven om alle goede kaarten uit het kerkhof te houden. En als jij zelf ook een goede economie hebt, leg jij ook geen kaarten in het kerkhof en is het effect van het Mausoleum helemaal niet sterk.

Om te voorkomen dat het kerkhof leeg blijft, wil je er dus voor zorgen dat je tegenstander en jij allebei niet zo’n goede economie hebben. Dit kan vrij makkelijk. In 7 Wonders Duel sta je namelijk vaak voor de keuze: wil ik mijzelf en mijn tegenstander allebei helpen, of allebei hinderen? Stel bijvoorbeeld dat jij voor jouw wonderen veel hout nodig hebt, en je tegenstander voor zijn wonderen veel steen, en jij kunt nu kiezen tussen een steenkaart en een houtkaart. Normaal gesproken maakt het niet zoveel uit welke je kiest, maar als jij het Mausoleum hebt dan moet je de steenkaart kiezen. Als jij de steenkaart kiest en je tegenstander kiest de houtkaart, dan worden allebei jullie wonderen duurder, wat betekent dat jullie minder geld overhouden voor alle andere kaarten. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat jullie meer kaarten moeten verkopen, wat het effect van jouw Mausoleum sterker maakt. Als je de houtkaart zou kiezen dan zouden jij en je tegenstander allebei minder geld hoeven uitgeven aan jullie wonderen, dus zouden jullie meer geld hebben voor andere kaarten en minder kaarten hoeven verkopen, wat jouw Mausoleumeffect minder sterk maakt.

Dit principe kun je in meer situaties gebruiken, het hoeft niet altijd te gaan over welke grondstoffen jij en je tegenstander nodig hebben voor jullie wonderen. Als jij al een papyrus hebt en je tegenstander een glaswerk, en je moet kiezen uit een papyrus of een glaswerk, wil je ook de papyrus kiezen. Voor de meeste kaarten heb je namelijk maar één papyrus of glaswerk nodig, dus een tweede van die kaarten is voor jullie allebei niet zo nuttig. Over het hele potje zullen jullie allebei veel meer geld moeten uitgeven als jullie allebei één grondstofmonopolie hebben, dan wanneer jullie alle grondstoffen eerlijk verdelen.

Kortom: slechtere economie –> meer geld nodig om kaarten te kopen –> meer kaarten verkopen –> Mausoleum wordt beter.

Dus als je het Mausoleum hebt dan wil je zorgen dat jij en je tegenstander een slechte economie hebben.